1 av 3
Elena Panaritis sitter i parlamentet för Pasok är självkritisk till hur partiet hanterat krisen. Foto: Katja Magnusson/ Sveriges Radio
2 av 3
Pensionärer demonstrerar i Aten. Foto: Katja Magnusson/ Sveriges Radio
3 av 3
Det nybildade partiet "Självständiga greker" tycker att Grekland ska säga nej till sparpaketen, säger Terens Quick, talesperson för det nybildade partiet som fått runt tio procent i vissa opinionsmätningar. Foto: Katja Magnusson/ Sveriges Radio

Kris skapar nya grekiska partier

2:11 min

I dag inleds EU:s finansministermöte och en av punkterna under mötet är den grekiska ekonomiska krisen. Grekland väntas hålla nyval inom en dryg månad och för många greker är det ett val för eller emot de sparåtgärder som EU och Internationella valutafonden, krävt för att betala ut nya nödlån. Partier som motsätter sig åtstramningarna går kraftigt framåt och nya partier har bildats.

– Vi "Självständiga greker" tycker att Grekland ska säga nej till sparpaketen och att vi bör återta vår nationella självständighet, säger Terens Quick, talesperson för det nybildade partiet som fått runt tio procent i vissa opinionsmätningar.

I "Självständiga grekers" lokaler sitter ikoner, bredvid grekiska flaggor och partisymbolen. De går till val med en huvudfråga, att riva upp överenskommelsen med EU och Internationella valutafonden.

I centrala Aten protesterar före detta chefer i offentliga sektorn mot sänkningar av pensionerna. Och för Dimitrios Giannos, tidigare direktör på finansdepartementet står valet inte mellan höger och vänster.

– Det viktigaste är att rösta mot åtstramningarna, som varit katastrofala för Grekland, säger han.

Av de åtta partier som enligt opinionsmätningarna väntas komma in det grekiska parlamentet är det bara två, socialistpartiet Pasok och konservativa Ny demokrati som stödjer de sparåtgärder som EU och Internationella valutafonden, IMF, krävt för att ge nya lån till Grekland.

Förra valets vinnare, Pasok, väntas gå tillbaka, troligen kommer vi straffas av väljarna för vår tid vid makten säger parlamentarikern Elena Panaritis.

Med en dryg månad kvar till valet är läget osäkert. Grekland är i djup recession. Medan oppositionen hoppas på en kursändring i den grekiska politiken, tycker socialistpolitikern Elena Panaritis att det är konstigt att hålla val mitt i ett krisläge:

– Det är vansinne, men vi i Pasok har oss själva att skylla, vi försökte hela tiden sockra pillret och tyckte det var obekvämt att genomföra besparingarna.

Och hon är orolig att partierna som motsätter sig åtstramningarna skulle kunna bilda en koalition.

Katja Magnusson, Aten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista