Snöleopardprojekt gynnade kvinnliga konstnärer

2:20 min

Kvinnornas ställning i bergsbyar i Mongoliet har stärkts till följd av arbetet med att försöka rädda den utrotningshotade snöleoparden i Centralasien. Nyckeln är att de har fått möjlighet att exportera hantverksprodukter.

Det är inom ramen för ett internationellt bevaringsprojekt som lokalbefolkningen har fått hjälp att exportera sitt hantverk till USA och Europa, mot löftet om att inga snöleoparder skjuts.

Det har gynnat kvinnorna, förklarar snöleopardforskaren Tom McCarthy.

– De har plötsligt fått lite makt, eftersom de får pengarna. Betalningen går till de lokala konstnärerna, och det är nästan alltid kvinnor, säger han.

26 bergsbyar i Mongoliet har tecknat avtal om att inte skjuta några snöleoparder i utbyte mot att byn får hjälp med att sälja sitt hantverk på den internationella marknaden. Det har alltså gett kvinnorna mer makt eftersom hantverket nästan uteslutande görs av kvinnor.

Snöleoparden, som lever i tolv länder i bergsområden i Centralasien, utrotades nästan helt i delar av framförallt i Kirgizistan, Tadzjikistan och Mongoliet efter Sovjetunionens fall för 20 år sedan.

Men efter olika räddningsinitiativ av bland annat organisationen Panthera som Tom McCarthy jobbar för, börjar det prickiga kattdjuret nu återhämta sig i till exempel Mongoliet.

– Jag tror att vi bara har förlorat en snöleopard de senaste 13 – 14 åren.

Snöleoparden är gråare än en vanlig leopard och har en kropp som med svans kan bli två meter lång. Den kallas ibland populärt för bergsspöket för att det är det kanske mest skygga och okända stora kattdjuret, men samtidigt ett av de mest utrotningshotade.

Det är främst på grund av tjuvjakt eftersom de kan ge sig på tamboskap, och för att päls och ben är värda mycket pengar på den illegala marknaden i framförallt Kina.

Mellan 3 500 och 7 000 individer beräknas finnas kvar i dag.

Tanken är nu att fler liknande projekt, där den ofta fattiga lokalbefolkningen kan dra mer nytta av snöleoparden som levande än som död, ska säkra artens framtid.

I Pakistan har kattdjuret också stärkts efter liknande uppgörelser som i Mongoliet, men där den ekonomiska moroten varit hjälp med vaccinering av boskap istället.

Tom McCarthy säger att konserveringsprojekten måste utformas unikt för varje land.

– Det är olika religioner och olika politiska regimer, så man måste anpassa sig till lokalbefolkningens behov, säger han.

Nils Eklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista