Orback gör en pudel om hästen

Jämställdhetsminister Jens Orback ber nu om ursäkt för sitt uttalande i Ekot på söndagen, där han som exempel på sin vidsynthet berättade om en släkting i Kanada som levde tillsammans med en häst.

Homosexuella grupper har krävt en ursäkt, vilket Orback nu ger dem.

– Jag ville på något sätt visa att jag inte lägger någon värdering i en människas värde när det gäller vem den bor med. Sedan var jag onödigt drastisk. Det vill jag be om ursäkt för eftersom en del gör kopplingen till intima förhållanden mellan människor och djur, säger Jens Orback.

Stark kritik
Det var i Ekot i söndags som Jens Orback för att visa att han inte är homofob, berättade om en släkting som levde tillsammans med en häst.

”Människor får leva med vem de vill”, sa Orback bland annat.

Uttalande har sedan fått stark kritik, bland annat från RFSL och från riksdagens hbt-grupp, där ledamöter från flera partier tycker att uttalandet allvarligt kan skada kampen för homosexuellas rättigheter.

Börje Vestlund är socialdemokratisk riksdagsledamot och medlem i riksdagens hbt-grupp.

– Det som är allvarligt är att det här kan utnyttjas av högerkrafter i vårt samhälle, säger Börje Vestlund.

Hurdå?

– Man kommer att säga att man har en minister som jämför just djursex med homosexualitet, säger Vestlund.

Besvärad Persson
Statsminister Göran Persson är på måndagen märkbart besvärad när han får frågan om Orbacks uttalande. Men han ger jämställdheten sitt fulla stöd.

– Jag uppfattar att Jens redan har klarat ut det uttalandet och jag förutsätter att Börje och andra som finns i hbt-gruppen inser att det är fullständigt orimligt att Jens skulle jämfört homosexuella med djurs beteende.

Jens Orback säger att han inser att uttalandet var olyckligt. På frågan om vad det säger om honom som minister svarar han så här:

– Det säger att man också kan göra misstag i uttalanden som minister. Men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att man skulle göra den här tolkningen.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se
Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se