Arabiska våren har inte nått Gaza

2:25 min

Efter att presidenterna i Tunisien och Egypten tvingades avgå, samlades unga palestinier till demonstrationer inte för att kräva regimens avgång, utan för att kräva försoning mellan Fatah och Hamas. Det enda som kan förbättra livet i Gaza menar de.

Men alla som höjer rösten riskerar att arresteras, säger en ung kvinna i Gaza som uttalar sig anonymt för Sveriges Radio.

– Jag greps när jag deltog i en demonstration där vi krävde försoning mellan Fatah och Hamas - Hamas kallade det för en olaglig folksamling.  De griper alla som protesterar mot Hamasstyret eller till och med bränslekrisen - eftersom Hamas vill förmedla en bild av allt är perfekt här i Gaza, säger hon.

Hon är 27 år och vågar inte framträda med namn. Hon röstade på Hamas i valet för sex år sedan, något hon bittert ångrar i dag.

– Det valet är den enda demokrati jag upplevt, sen dess har vi inte haft någon yttrandefrihet, den arabiska våren har inte nått Gaza, säger hon.

--Jag grät förtvivlat när jag satt i Hamasförhör i fem timmar för trots att alla mina vänner någon gång gripits av Hamas polis, är unga kvinnor särskilt utsatta eftersom vi också drabbas av det sociala förtrycket. Även om man inte gjort något fel, får man dåligt rykte.

– Jag har en väninna som gripits av Hamas fem gånger, och till och med hennes demokratiska familj försöker nu stoppa henne från all politisk aktivism eftersom de är oroliga för hennes rykte. Hon kan få svårt att gifta sig i Gaza om hon stämplas som bråkstake.

 – Vi är så upptagna av det sociala och politiska förtrycket att vi glömt bort vår egentliga fiende - den israeliska belägringen och ockupationen, säger hon och tillägger oroligt.

– Jag hoppas ingen känner igen min röst - för de kommer jag att gripas på nytt.

Cecilia Uddén, Gaza

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista