Högerextremister samlade i Århus

Mölleparken i danska Århus blev mötesplatsen för europeiska högerextrema grupper som skulle knyta vänskapsband och sprida anti-islamska budskap. Men banderoller och ropen för mångfald ekade högre på Århus gator.

– Det var en jättefin demonstration. Det känns skönt att så många visar sin avsky mot dessa högerextremister. De är det största hotet mot Europa nu och det förstår tydligen folk, sade en kvinna 20-årsåldern från södra Sverige som deltog i motdemonstrationen med cirka 5 000 människor.

"Leendets stad" är smeknamnet för jylländska Århus. Och motdemonstrationen blev en fest för mångfald och tolerans - åtminstone bland de motdemonstranter som höll sig kvar på sista anhalten: Bispetorvet i centrala Århus.

Men det fanns några orosmoln på den annars så blå himlen - i Mölleparken drygt tvåhundra meter bort. Där höll högerextremister ett internationellt möte med bland annat English Defence League. Autonoma vänsterorienterade grupper i motdemonstrationen sökte sig snabbt till det området.

– Det finns några taggade grupperingar som är tydligt konfliktsugna, sade insatschef Martin Fredman vid Göteborgspolisen, som varit på plats i flera dagar, till TT:s utsände.

I flera månader har danska SÄPO-polisen förberett sig på högerextremisternas möte. Det mynnade ut i den största polisinsatsen i Jylland på 35 år. Det hade talats om att tusentals högerextremister skulle göra ett besök.

Men på trappan framför stadsbiblioteket i Århus var högst 150 personer samlade. Talare med megafon avlöste varandra. Men burop och slagord för mångfald överröstade hela tiden.

En betydligt större grupp – motdemonstranter och nyfikna – väntade spänt i området. Polisen mobiliserade sig och stod omringade runt anti-islamisterna. Trots det krossade gatstenar rutor bakom talarna.

– Bakåt, bakåt, skrek polisen när mötet började närma sig sitt slut. Knallskott hördes på flera håll.

Strax före klockan 18 blev de högerextremistiska grupperna ivägkörda i en vit turistbuss. På väg längs Vester Allé attackerades den av cyklar, gatstenar och glasflaskor. Men polisen gasade ut ur stan.

Polisen omhändertog uppemot 90 vänsterorienterade motdemonstranter i Århus i preventivt syfte.

John Alexander Sahlin/TT

Brittisk förebild

  • Danish Defence League (DDL) kallar sig arrangörerna bakom lördagens högerextrema marsch i Århus. De hade hoppats samla 1 000 deltagare men polisen räknade dem till omkring 150. Bakom DDL döljer sig flera grupper som vill motverka "islamifieringen av Europa".
  • Förebilden English Defence League (EDL) var representerad. EDL har ambitionen att skapa en paneuropeisk anti-islamistisk rörelse. EDL vill stoppa all muslimsk invandring till Europa.
  • Anti-islamisterna har varit samlade i Århus sedan i onsdags för att utbyta idéer.

Källa: BBC

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista