Högt guldpris gynnar Lyckseleföretag

Priset på guld gick upp kraftigt på världsmarknaden på måndagen och nådde den högsta nivån på 16 år.
Det gynnar företaget Lapland Goldminers som har gjort nya guldfyndigheter utanför Lycksele.

– Det här är nog den största enskilda fyndigheten i området, men vi hoppas att den ska bli betydligt större innan vi är färdiga, så vi fortsätter att undersöka, säger Karl-Åke Johansson vd för Lapland Goldminers.

Är det en riklig fyndighet i internationellt perspektiv?

– Den är ganska stor i ett internationellt perspektiv så det här ska vi nog göra till en bra verksamhet.

Uppgradering
Det är i Fäboliden utanför Lycksele som Lapland Goldminers kända guldfyndighet nu uppgraderas till det dubbla, från 27,3 till 60,1 ton, enligt de senaste provborrningarna.

Fyndigheterna ligger i det som kallas för Guldlinjen, och som omfattar ett antal guldmineraliseringar och gulduppslag längs en regional förkastningsspricka från nordvästra Lappland till Bottenviken.

För att få en uppfattning om hur stor fyndigheten är kan man säga att mineraltillgången på 27,3 ton guld motsvarar 877 055 troy ounce. 60,1 ton borde alltså vara drygt 2 miljoner troy ounce. Ett troy ounce motsvarar 32 gram.

Högsta noteringen på 16 år
Dagsnoteringen på världsmarknaden på måndagen nådde den högsta nivån på 16 år med 439 dollar och 50 cent per troy ounce i London. Marknaden tycks redan har ställt in sig på nivån 450 dollar, ett pris som gällde i juni 1988. Detta samtidigt som dollarn nådde sin lägsta nivå på nio år mot flera viktiga världsvalutor.

– Guld fungerar ju ofta som en ersättning för pengar för många människor. När dollarn har sjunkit har guldet gått upp och det gör att vi har haft en ganska lugn utveckling i priset, men guldet ligger på en bra nivå.

Vad betyder det för er verksamhet på lång sikt?

– Det betyder att även de fattigare delarna som vi har så småningom också kan bli brytvärda.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se