Stora förhoppningar på Aung San Suu Kyi i valet

1:50 min

I fyllnadsvalet i Burma har oppositionsledaren Aung San Suu Kyi haft stora framgångar i dag. Hennes parti, NLD, uppger att hon har vunnit i sin valkrets och kommer in i parlamentet, men det finns ännu ingen officiell bekräftelse av resultatet. Vår korrespondent var med när hon besökte vallokaler i morse.

Hela morgonen har jag följt hennes konvoj på obeskrivligt dåliga vägar. Hon övernattade i en fattig by i distriktet.

Överallt står bybor i solen och ler och vinkar åt henne.

– Mamma Suu, ropar en del.

En väljare träffade jag utanför en vallokal strax efter 6 i morse.

– Jag ville vara den allra första att rösta, säger That Myint.

Hans fru San San Kaing log lyckligt och sa att det här valet är helt annorlunda än det som hölls av den tidigare militärjuntan 2010.

– Den här gången har jag stora förhoppningar. Jag hoppas att Aung San Suu Kyi ska kunna göra något bra för vårt land, särskilt när det gäller ekonomin, säger hon.

Vallokalerna stängde klockan fyra på eftermiddagen lokal tid, och enligt NLD så fick man 99 procent av rösterna i Suu Kyis valkrets. Det skulle betyda att det är helt klart att hon tar en plats i parlamentet.

För att resultatet ska bli trovärdigt behövs Suu Kyis välsignelse, men hon klagade tidigare i veckan på att det förekommit hot och andra oegentligheter mot NLD:s kandidater inför valet. Om valet trots allt bedöms ha gått relativt rättvist till kan det leda till lättade sanktioner från EU, USA och andra.

Även om NLD nu tar plats i parlamentet är deras antal långt mindre än ledamöter från militäranknutna partier. Ändå hoppas NLD att parlamentet ska ge det en plattform bland annat för att driva kravet på att reformera konstitutionen så att militärens makt begränsas.

Suu Kyis personliga popularitet är så stor att det kan bli svårt för andra parlamentsledamöter att gå emot henne, särskilt om de vill vinna röster i nästa allmänna val, 2015.

Nils Horner, Rangoon

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista