Guldet blir dyrare

Priset på guld gick upp kraftigt på världsmarknaden idag och nådde 16-årshögsta, samtidigt som dollarn fortsatte att försvagas. Och i västerbottniska Lappland har nya stora guldfyndigheter gjorts, säger VD för Lapland Goldminers i Lycksele, Karl-Åke Johansson.

Det är i Fäboliden utanför Lycksele som Lapland Goldminers kända guldfyndighet nu uppgraderas till det dubbla, från 27,3 till 60,1 ton, enligt dom senaste provborrningarna.

Fyndigheterna ligger i det som kallas för Guldlinjen, och som omfattar ett antal guldmineraliseringar och gulduppslag, som ligger längs en regional förkastningsspricka från nordvästra Lappland till Bottenviken.

För att få en uppfattning om hur stor fyndigheten är kan man säga att mineraltillgången på 27,3 ton guld motsvarar 877 055 troy ounce. 60,1 ton borde alltså vara drygt 2 miljoner troy ounce. Ett troy ounce motsvarar 32 gram.

Dagsnoteringen på världsmarknaden idag nådde den högsta nivån på 16 år, och i London kostar guldet idag 439 dollar och 50 cent per troy ounce. Marknaden tycks redan har ställt in sig på nivån 450 dollar, ett pris som gällde i juni 1988. Detta samtidigt som dollarn nådde sin lägsta nivå på nio år mot flera viktiga världsvalutor.

Även andra viktiga metaller som platina och palladium och

silver har gått upp kraftigt på råvarubörsen i London. Och för Lapland Goldminers som är börsnoterat på Nya Marknaden

har aktien varit en riktig börsraket med en uppgång på 80 procent på tre månader. Bara idag gick kursen upp 20 procent.

Tommy Fredriksson