RF kritiserar klubbar som betalar svart

Ekonomiansvarige i Riksidrottförbundets styrelse, Hans Hellquist, förvånas inte över uppgifterna att det ofta förekommer svarta pengar inom idrotten. Det är dock inte acceptabelt, säger han.

– Jag tycker man ska lägga ner verksamheten. Kan man inte få den att gå ihop på ett vanligt, sunt, vettigt sätt har man ju verkligen kommit snett med föreningen, säger Hans Hellquist.

En enkätundersökning som Ekot gjort och som redovisades på måndagen pekar på att det är mycket vanligt att idrottsklubbar betalar funktionärer och spelare svart.

Enkäten skickades ut till 300 idrottsklubbar inom fotboll, handboll och ishockey strax under elitnivån.

Av de 147 föreningar som svarade uppgav 19 att det förekommit svarta pengar i den egna föreningen de senaste fem åren. 51 svarade att de kände till att andra klubbar hanterade svarta pengar.

Hans Hellquist, ekonomiansvarig i Riksidrottsförbundets styrelse avfärdar inte Ekots undersökning men vill ändå inte tro att så fenomenet är så utbrett.

– Jag vill inte dra den slutsatsen att 2 200 föreningar i Sverige håller på med svarta pengar för att tio procent av de ni frågat säger att de gör det, säger han.

Hur utbrett tror du att det är?

– Det är omöjligt att svara på. Vi gör ju allt från vår sida för att stoppa den här typen av hanteringar. Det är klart att klubbarna ska följa svenska lagar och betala skatt.

Vad tänker ni göra åt problemet?

– Vi måste ju fortsätta informera givetvis och tala om att det här är helt fel. Vi kan inte utesluta föreningar på grund av att de inte sköter sina skatteaffärer. Det är inte möjligt inom våra stadgar men vi förutsätter att de föreningar som gör det här hamnar under skattemyndigheternas lupp och sedan kan det givetvis bli polisanmälan, säger Hans Hellquist i Riksidrottsstyrelsen.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@.sr.se