Blair ovanligt kritisk till USA i tal

Den brittiske premiärministern Tony Blair uppmanade på måndagskvällen EU och USA att samarbeta mer och inte bete sig så arrogant mot varandra. I sitt utrikespolitiska tal använde Blair ovanligt kritiska formuleringar när han talade om USA.

– USA måste sträcka ut handen från sitt håll och ha samarbete som sitt mål. Jag har ingen förståelse för unilateralism som självändamål, sade Blair.

Han talade också om amerikanska misstag, om hur USA i sitt ”insulära tänkande” ibland verkar ointresserat av sådant som berör resten av världen. Men han kritiserade också Europas inställning till USA och president Bush.

– Det är inget klokt eller intelligent gensvar från Europa att förlöjliga amerikanska argument och driva med deras politiska ledare, sade han.

Vad som däremot är klokt är för Europa att säga till USA att terrorism inte kan besegras enbart med hårdföra medel, sade Blair.

Det var ett utrikespolitiskt linjetal Blair höll och linjen var den han ständigt och passionerat driver och försvarar: Europa och USA i samarbete och Storbritannien som en bro mellan dem med starka fästen på båda håll.

– En unik roll men inte lätt. Kalla det en bro eller en motorväg eller en förbaskad hög lina. Det är så det ofta känns, sade Tony Blair.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se