Folkhögskola drogtestar elever

Uppdaterad 16:45
Landstingets folkhögskola Högalid utanför Kalmar har börjat drogtesta elever på en av sina utbildningar. Att inte deltagare på alla kurser testas har fått flera elever att känna sig kränkta. (Ekot och SR Kalmar)

19-åriga Linda Magnusson är en av dem som tvingats testa sig.

– Vi fick åka till narkomanvårdsenheten. Så fick jag gå in med en tjej och sitta där inne på toan medans jag pissade i en mugg, berättar hon.

Vad tänkte du när du satt där och kissade i muggen?

– Det var väldigt kränkande. Jag har aldrig behövt göra det där innan för jag ahr aldrig hållt på med droger. Så det är väldigt kränkande att behöva sitta där bara för att få gå på den här skolan, med tanke på att det inte är någon annan som får göra det.

Testerna gäller bara vissa
Drogtesterna gäller bara de 16 elever som går det som kallas ”öppet spår” på landstingsägda Högalids folkhögskola. På övriga linjer finns inget sånt krav.

Det handlar om en specialutbildning, i samarbete med socialen och arbetsförmedlingen, som vänder sig till ungdomar som i flera fall haft sociala problem. Och det är för att sätta stopp för den drogstämpel som drabbat skolan som testerna görs, säger projektledaren Mikael Persson.

– För att undvika ryktesspridning och annat skitsnack runt just den här kursen så har vi valt drogtester på alla.

Har du förståelse för att de här eleverna känner sig utpekade och kränkta för att de bara är de som testas?

– Ja definitivt och vi har försökt att diskutera det. Känslan av kränkning kan man aldrig ta bort men däremot kan man diskutera sig fram till om det är vettigt eller inte. Jag tycker att det är det, dels för att deltagarna då kan säga att de går på Öppet spår men där finns inga droger. Kan vi få slut på ryktesspridningen så gagnar det Öppet spår och det gagnar naturligtvis Högalids folkhögskola också, säger Mikael Persson.

Styrelseordföranden tveksam
Enligt skolledningen kan man inte tvinga någon att ställa upp på testet om den totalvägrar, men i ansökningshandlingarna anges det som en förutsättning för att gå utbildningen.

Folkpartisten Pierre Edström är ordförande i skolans styrelse och säger sig inte varit informerad i förväg. Även om han förstår syftet är han tveksam.

– Det är självklart att man aldrig ska känna sig utpekad eller riskera att bli kränkt. Inför framtiden kan det här bli ett ämne för styrelsen att ompröva, säger Pierre Edström.

Hade du sagt nej om man hade frågat dig?

– Jag hade nog varit tveksam till det måste jag erkänna.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Sigrid Ingesson, SR Kalmar
sigrid.ingesson@sr.se

Erika Rydberg, SR Kalmar
erika.rydberg@sr.se