Svenskbyggd sond har nått månen

Allt tycks ha gått bra för rymdsonden Smart-1 som just har genomgått eldprovet att bli första europeiska rymdsond att lägga sig i omloppsbana runt månen. (P1 Vetenskapsradion)

För att lyckas lägga sig i omloppsbana var Smart-1 tvungen att pricka rakt igenom en av de punkter där månens och jordens gravitation precis tar ut varandra, en så kallad Lagrange-punkt.

På måndagen kunde kontrollcentralen i tyska Darmstadt konstatera att allt gått enligt planerna och att Smart-1:s jonmotor slagits på och börjat bromsa in sonden för att hålla den kvar i banan runt månen.

Under de kommande veckorna ska nu Smart-1 långsamt ta sig ner till sin optimala arbetshöjd, som närmast 300 kilometer över månytan där den bland annat ska leta efter lämpliga platser för framtida rymdbaser och hjälpa till att svara på hur det gick till när månen bildades.

Smart-1 är den första av fyra planerade rymdsonder som europeiska rymdstyrelsen ESA ska skicka upp för att pröva teknik som kan göra framtidens rymduppdrag billigare och effektivare.