Kritik mot domstolars tolkning av sexbrottslag

1:50 min

Den svenska sexbrottslagen, som skärptes 2005, leder till att unga runt femton år kan hamna i kläm och dömas för övergrepp, även om båda parter gett sitt samtycke till sex. Det hävdar den före detta justitieministern Thomas Bodström tillsammans med RFSU, som nu vill att lagen snabbt ses över.

– Det kan naturligtvis förekomma övergrepp i de här låga åldersgrupperna det är inte det vi vänder oss emot. Vi vänder oss emot att man dömer såhär när det gäller frivilliga relationer när två personer är väldigt nära varandra i ålder och den ena är kring 14 och ett halvt, säger Åsa Regnér är generalsekreterare vid RFSU.

Före detta socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström ansvarade för förarbetena till nuvarande sexualbrottslagstiftning, där flera ändringar började gälla i april 2005.

Däribland att allt sexuellt umgänge med barn under 15 år ska bedömas som våldtäkt eller möjligen ibland som sexuellt utnyttjande av barn.

Medvetna om att detta skulle kunna drabba även de närmare 15 år som har ömsesidigt frivilligt sex så skapades regler som undantar dessa fall.

– Det här var till för att äldre människor inte ska kunna utnyttja barn under femton år och det är väldigt viktigt att vi har det skyddet. Men det har inte varit tänkt på två unga människor som helt frivilligt har sex med varandra, säger Thomas Bodström i P1 Morgon.

Nu visar flera domar att den undantagsregeln inte alltid följs i domstolarna, enligt Thomas Bodström och Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

2007 tittade Högsta domstolen på ett fall där en 17-åring och en 14-åring haft vad som beskrivits som ömsesidigt och frivilligt sex med varandra. I den vägledande domen slogs det här fast att straff inte ska utdömas.

Trots det går det att peka på minst en handfull domar som går emot denna praxis, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

– Det finns domar där personerna har varit mycket nära varandra i ålder och där man vet att det sexuella umgänget varit frivilligt och ömsesidigt, men där man ändå dömer som om det vore ett brott, säger hon.

– Det pågår olika processer här så vi får väl se vad som händer men intressant nog så har man ju ändå trots det här utlåtandet fortsatt att döma på det här sättet i några domar, säger Åsa Regnér.

Är lagen för krånglig?

– Det tycker inte vi, vi tycker att den här bestämmelsen om undantag är tydlig, men uppenbarligen fungerar det inte som det var tänkt och därför är det viktigt att se över det, säger Åsa Regnér.

Thomas Bodström tror att det har smugit sig in ett moraliserande i polisens och åklagarnas arbete. 

– Det har smugit in sig ett slags moraliserande om att unga inte ska ha sex och det tycker vi är en fråga för de unga personerna själva, deras föräldrar och det är något de själva måste ta ställning till. Huruvida andra har en moral om det, det får de ha, men det får inte bli så att det här flyttas in i våra domstolar och att det blir en fråga för polis och åklagare, säger Thomas Bodström i P1 Morgon.

#text=5048862#Undantagen i reglerna fungerar inte som tänkt, menar Thomas Bodström.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista