Stor namninsamling mot kvinnovåld

Justitieminister Thomas Bodström fick på tisdagen ta emot
10 300 namnunderskrifter mot kvinnovåld. Namninsamligen är en del i den kampanj som dragits igång i Norrbotten sedan en kvinna i Piteå misshandlats till döds av sin före detta sambo.

– Det här är en uppmaning till andra delar av Sverige att göra likadant, säger justitieminister Thomas Bodström. Det är uppmärksamheten som gör att alltfler kvinnor vågar anmäla.

Hur viktigt är det som männen i Norrbotten gör?

– Det är enormt viktigt. Det är ett kollektivt ansvar både hos män och kvinnor. Inte en skuld kanske men ett kollektivt ansvar att alla engagerar sig. Den som tiger, den samtycker. Det här är ett oerhört bra initiativ och jag hoppas att allt fler kommer att göra samma sak.

Kraftiga reaktioner
När en kvinna i Piteå för tre veckor sedan dödades av sin tidigare sambo reagerade män i Piteå och Luleå kraftigt. Män i området har bildat ett nätverk mot våld mot kvinnor inom bland annat fackförbunden, skolan och idrotten.

Namninsamlingen som på tisdagen lämnades över till justitieminister Thomas Bodström är en del i arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

Publicera namn och bild
Norrländska Socialdemokraten som startade namninsamlingen kommer att fortsätta delta i kampanjen mot kvinnomisshandel säger redaktionschefen Matti Lilja.

– Vi kommer att fortsätta bevaka de här frågorna särskilt. Vi kommer inte att släppa det här ämnet och dessutom har vi förändrat vår policy för namnpublicering. Vi kommer att publicera namn och bild på män som fälls för grovt kvinnofridsbrott eller andra som fälls för grov fridskränkninbg.

Varför ska ni göra det?

– Vi menar att det är av allmänintresse att känna till vilka de här är. Det är ett så allvarligt brott. Det är en systematisk förföljelse av enskilda personer som sträcker sig in i deras hem.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se