Saabs skulder större än väntat

1:44 min

Saab visar sig ha betydligt större skulder än de flesta räknat med, 12,13 miljarder kronor rör det sig om. Siffrorna överraskar Fredrik Sidahl, underleverantörsföreningen Fordonskomponentgruppen.

– Jag är minst lika överraskad. Vi har pratat om en fodran kring 1,2 miljarder från leverantörssidan, nu växlar vi upp den sidan med tio gånger. Man kan fråga sig var skulden kommer ifrån, säger Fredrik Sidahl.

Att Saab har stora skulder har det aldrig rått några tvivel om, men tidigare har spekulationerna handlat om sex kanske sju miljarder kronor. Men i dag släppte konkursförvaltaren Lars Bergqvist en ny, betydligt högre siffra.

– Det rör sig sammantaget om storleksordningen 12, 12 miljarder, säger Lars Bergqvist.

Budgivningen på Saabs konkursbo går nu in i slutronden. Om en vecka ska spekulanterna ha lämnat ett definitivt bud - men buden från bland annat kinesiska Youngman och indiska Mahindra väntas bara täcka en bråkdel av skulderna.

Bland underleverantörerna som inte kommer att få ut något från konkursboet finns 75 svenska företag. Men Saab hade total nästan 1 000 företag i leverantörskedjan och det är framför allt företag i Europa som går på de största smällarna, säger Lars Holmqvist som är avgången vd på den europeiska underleverantörsföreningen CLEPA.

– Förutom General Motors som naturligtvis har stora pengar i det här eftersom Saab och Opel har haft många gemensamma leverantörer så skulle jag tro att det är tyska och några franska och något italienskt företag som kommer att ta ganska rejäla smällar, säger Lars Holmqvist.

Vilka är det?

– Av de stora företagen i Tyskland förmodar jag att både Bosch, Continental och några andra har stora fodringar, säger Lars Holmqvist.