"Risk att världen kastas in i en ny recession"

0:52 min

Kinas centralbankschef hävdade på ett internationellt möte i Kina i dag att världen löper risk att kastas in i en ny recession. Han uttryckte även oro för delar av den amerikanska centralbankens sätt att hantera den ekonomiska krisen i USA.

Det finns nya aspekter som skulle kunna bringa världsekonomin tillbaka in i recession, menade Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan tidigare i dag. Han klargjorde däremot inte vidare vilka de här aspekterna skulle kunna vara. Zhou fällde sina kommentarer i en paneldiskussion under ett internationellt finansmöte i Boao i södra Kina.

Och Zhou, chef för centralbanken i världens näst största ekonomi, riktade kritik mot centralbanken i världens största ekonomi, USA.

Zhou sa att det förvisso var positivt att USA tillför likviditet till sin ekonomi, men han uttryckte stor oro över att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, köper obligationer för att på så vis pressa ned räntorna. Förfarandet, som kallas kvantitativ lättnad, gör att världens utvecklingsekonomier kan drabbas av ett för stort inflöde av kapital som riskerar att driva på inflationen i de här länderna, hävdade Zhou.

Kinas regering har länge brottats med en hög inflation.

Zhou sa USA har ett ansvar att inte bara se till det bästa för sin egen ekonomi, utan även till vad som är bäst för världsekonomin, eftersom den amerikanska dollarn är världens största reservvaluta.