Foto: Harouna Traore/Scanpix.

Svensk kidnappad i Mali lever

Den 36-årige man från Stockholmstrakten som hålls gisslan av en al-Qaida-grupp i Mali är vid liv, erfar TT. Uppgiften är det första kända, säkra livstecknet sedan i december.

– Han behandlas förhållandevis väl och polisen arbetar intensivt med fallet, säger en källa med kännedom om ärendet.

Svensken rövades bort den 24 november i Timbuktu tillsammans med en holländare och en sydafrikan. En tysk som gjorde motstånd dödades. Den 9 december släppte al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, bilder på gisslan. Det var, tills nu, det senaste kända livstecknet.

På UD kommenterar man inte kidnappningsärenden.

– Det är polisen som hanterar den här typen av frågor, säger presschefen Anders Jörle.

Även polisen är tystlåten.

– Frågor rörande eventuella kidnappade svenskar utomlands svarar Rikskriminalpolisen aldrig på av säkerhetsskäl, säger pressekreteraren Varg Gyllander.

Uppgiften om svensken ligger i linje med vad den franske biståndsministern sade för en dryg vecka sedan om de sex fransmän som Aqim och en annan grupp håller som gisslan. Han berättade att de var vid liv men sade, i likhet med iakttagare som TT talat med, att läget i Mali inte var gynnsamt för förhandlingar med kidnapparna. Det är inte känt om Aqim kräver pengar eller andra eftergifter.

Svenska UD skärpte på tisdagen sin reserekommendation för Mali: svenskar avråds nu inte bara att resa dit, de som finns där uppmanas att lämna landet. Ett 30-tal har lyckats sedan kuppen den 22 mars och ett 30-tal finns kvar, enligt UD:s presstjänst.

Gisslan finns sannolikt i norra Mali, där rebeller från folkgruppen tuaregerna tillsammans med islamister tagit över. På tisdagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att islamister slängt ut vapenbröderna i tuareg-gerillan MNLA från Timbuktu och infört sharialagar.

Malis grannländer enades om att stänga sina gränser mot landet i ett försök att tvinga kuppmakarna att avgå. Bland annat stryps tillgången till den regionala centralbanken i Senegal, vilket lär försvåra att betala löner till offentliganställda.

Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas har också hotat med att gå in med militära styrkor.

TT

Fakta: Statskuppen i Mali

  • Den 22 mars störtades president Amadou Toumani Touré och en militärjunta tog över styret.
  • Kuppmakarna var upprörda över hur militären inte fick utrustning nog att bekämpa ett tuareg-uppror i norr. Gerillan MNLA fick tunga vapen och manskap från Libyen, som de återvände ifrån efter att ha tjänstgjort under Kadaffis störtade regim.
  • Efter kuppen tog MNLA tillfället i akt och intog samtliga större städer i hela norra Mali, ett område som de vill ha som en egen stat vid namn Azawad.
  • En enig omvärld har fördömt kuppen.
  • Mali har uteslutits ur det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas, som kräver att juntan lämnar makten.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista