Risk för ny stor koleraepidemi i Haiti

2:03 min

FN meddelade igår att antalet kolerafall i Haiti återigen håller på att öka i takt med att regnperioden sätter in. Samtidigt har resurserna för att ta hand om kolerasjuka minskat drastiskt sedan internationella hjälporganisationer skurit ner sina insatser.

För ett år sen var kolerakliniken på sjukhuset i Petit Riviere, i Artibonitedalen, norr om Port au Prince, ett föredöme för resten av landet. Det här var den första kompletta kliniken byggdes upp, efter att epidemin bröt ut för två år sen. Det var en enkel klinik. Men funktionellt.

I dag är den helt övergiven. Tälten står kvar, men därinne ligger sängarna huller om buller.

I dom små stationerna där man skulle tvätta skorna med klorerat vatten innan man gick vidare, har vattenbehållarna ramlat omkull och slangarna torkat sönder.

Sjukhuschefen doktor Henri Cabolí konstaterar att den senaste månaden hade de 27 fall av kolera i Petit Riviere, fall som nu behandlas inne på sjukhuset.

-Vi borde ha kapacitet att ta hand om kolerapatienterna själva, säger doktor Cabolí, men kanske gick nedläggningen av kliniken här ändå lite väl snabbt, säger Cabolí.

I mars registrerades 77 kolerafall per dag i hela landet.

Men under regnperioden förra året räknades vid några tillfällen ettusen fall på en enda dag. Samma sak kan hända i år.

Men nu är alltså beredskapen att ta emot dom sjuka betydligt sämre. Doktor Cabolí påpekar att nerskärningen sker samtidigt som anhöriga till dom drygt 7.000 som hittills har dött av koleran, har begärt skadestånd av FN.

-Det är ju, säger han, nu helt klarlagt att det var nepalesiska FN-trupper som bar koleran med sig och som förde den vidare när deras latriner läckte ut i Artibonitefloden – och därmed förvandlade Haitis rikaste vattenkälla till en dödsfälla.

FN har ännu inte gett något svar på skadeståndsbegäran.