Triss i vinst för favoriten Mitt Romney

2:02 min

Det blev trippelseger för Mitt Romney i republikanernas tre primärval i USA i natt. Nu ser inget ut att kunna stoppa honom från att bli republikanernas presidentkandidat.

Det blev triss i vinst för favoriten Mitt Romney, han vann republikanernas primärval i Wisconsin, Maryland och i huvudstan Washington DC.

Med ytterligare tre val i vinnarkolumnen så drar Mitt Romney ifrån sina rivaler. Nu har han mer än hälften av de delegater som krävs för att vinna republikanernas nominering, och inget ser ut att kunna stoppa honom från att bli partiets presidentkandidat.

I sitt segertal i den viktiga nyckelstaten Wisconsin blickade Romney framåt mot presidentvalet i höst.

– Följ mig och fortsätt att göra det varje dag till den 6 november. Vi tror på Amerika. Vi tror på oss själva. Våra storhetsdagar är fortfarande framför oss, för vi är trots allt amerikaner!

Ex-guvernören Mitt Romney gick till nya hårda angrepp mot president Barack Obamas ekonomiska politik.

– Jag ska återställa det som raserats i USA. Vi ska återfå tron på vårt land, sa Romney.

Men även om Romney försöker låta som om saken är klar, så kan han inte skaka av sig sina republikanska rivaler. Åtminstone inte än.

Tvåan i loppet, den starkt konservative Rick Santorum är inställd på att fortsätta kämpa, och hävdar att han fortfarande har chans att vinna nomineringen.

De övriga två; Newt Gingrich och Ron Paul är hopplöst på efterkälken, men visar inga tecken på att hoppa av primärvalsstriden.

Inom det republikanska partietablissemanget märks en allt större otålighet över att nomineringskampen har blivit så utdragen. Flera tunga republikaner, bland dem den tidigare presidenten George Bush den äldre, har den senaste veckan öppet deklarerat sitt stöd för Mitt Romney.