Misstänkta islamister gripna i Frankrike

Fransk polis har gripit minst tio personer i tidiga morgonrazzior i flera städer, bland dessa Marseille i södra Frankrike och Roubaix som ligger nära den belgiska gränsen, enligt en källa inom polisen till nyhetsbyråerna Reuters och AFP.

De gripna misstänks vara extrema islamister. I förra veckan greps tretton personer i liknande räder, som då riktades mot den förbjudna islamistiska gruppen Forsane Alizza. De står nu misstänkta för terrorbrott.

Dagens räder utfördes främst i södra och sydvästra delarna av landet, enligt källor till AFP.

Tillslagen kommer i kölvattnet efter upplösningen av fallet med den misstänkte seriemördaren Mohamed Merah i Toulouse, men franska myndigheter är noga med att påpeka att räderna inte är direkt kopplade till Merah.

En lokal poliskälla säger dock till AFP att de gripna har "en liknande profil som Merah".

– De är isolerade individer som radikaliserats på egen hand, sade källan.

President Nicolas Sarkozy beordrade, efter det att Merah skjutits ihjäl av franska insatspoliser, omfattande åtgärder mot misstänkta extremister och i måndags utvisades fem radikala muslimska präster ur Frankrike.

Sarkozy håller på att utkämpa en presidentvalskampanj i motvind. Han har under flera månader legat efter den främste motståndaren Francois Hollande från socialistpartiet i opinionsmätningarna.

Ekot