Brödrarskapet presenterar presidentkandidat

2:53 min

Det muslimska brödraskapet i Egypten har tvärtemot vad man tidigare lovat, lanserat en presidentkandidat. I helgen utsågs Khairat al Shater, en konservativ affärsman och mångmiljonär som nu mycket väl kan komma att bli Egyptens näste president.

Beslutet har redan lett till protester inom brödraskapets liberala falang som satt sitt hopp till en liberalare islamist, Abdel Moneim Aboul Fotouh, före detta medlem av bröderna.

– Jag föredrar Aboul Foutouh, han är politiskt klok, islamist, men inte sträng, säger förstagångsväljaren Mariam, angelägen om att det inte ska bli obligatoriskt för kvinnor att bära slöja. Hon täcker själv håret, men är emot alla tvång.

Mariam är representativ för en viss opinion inom brödraskapet. Ungdomsgenerationen som deltog i revolutionen och som nu känner sig besviken över att det muslimska brödraskapet svikit drömmarna, stått militärrådet nära, och nu dessutom valt en konservativ affärsman och miljonär till presidentkandidat.

Khairat al Shater, är ett ekonomiskt och organisatoriskt geni och mannen bakom brödraskakpets järnhårda disciplin, men inte direkt någon visionär.

Ett par medlemmar av brödraskapet hoppade av i protest när Shater utsågs i helgen. Vissa av dem talar om en allvarlig ideologisk spricka inom rörelsen som kommer att leda till att medlemmarna inte lyder när de står ensamma i valbåset och ska välja mellan Aboul Foutouh och Shater, säger avhopparen Kamal Hilbawy.

– Att rösta bakom en skärm är ett ansvar framför Gud.

Men andra jag talar med, varnar för önsketänkande.

– Underskatta aldrig partidisciplinen, säger Mohamed Habib, som tidigare varit brödraskapets näst högste ledare.

Han lämnade organisationen för tre år sedan när Khairat al Shaters konservativa falang tog över, men han känner väl till organisationsojaliteten och tror inte på någon spricka.

Egyptens första presidentval efter Mubarak inledes den 23 maj. Förutom Shater och Aboul Fotouh finns en populär salafist bland kandidaterna.

Det blir mer och mer tydligt att egyptisk politik utvecklats till en inomislamisk maktkamp och inte en strid mellan liberala och islamistiska värderingar, men det är också en generationsfråga.

Förstagångsväljaren Mariam är helt oenig med sin mamma som säger:

– Vi araber behöver en diktator

Mariam tar sig för pannan och säger:

– Du vet inte vad som är bäst för det här landet, mamma.