Spiondömde Bertil Ströberg död

1:41 min

Bertil Ströberg är död. Han dömdes mot sitt nekande till sex års fängelse för grovt spioneri 1983. Ströberg själv ansåg sig vara offer för en konspiration.

Militärhistorikern Thomas Roth, förtsintendent på Armémuseum, berättar hur det gick till när Ströberg greps.

-– Han greps på huvudpostkontoret i Stockholm, på Vasagatan, av Säkerhetspolisen när han försökte hämta ett brev adresserat till en Sven Roland Larsson och där denne personen hade kontaktat den polska ambassaden och erbjudit sig att sälja hemligheter.

1983 dömdes Bertil Ströberg mot sitt nekande till sex års fängelse för grovt spioneri. Enligt domen ska han ha medverkat till att lämna hemlig information om svenska försvarsanläggningar till Polens ambassad.

– Ute på Gärdet hade han träffat på en person som påstod sig heta Sven Roland Larsson och denne Sven Roland Larsson hade varit i slagsmål med några skumma typer. Ströberg hade ingripit för att hjälpa till och sedan hade de bytt kontaktuppgifter. Senare blev han kontaktad av Larsson och ombedd att bege sig till huvudpostkontoret och hämta svaret från den polska ambassaden, berättar Thomas Roth.

Bertil Ströberg hävdade hela tiden att han utsatts för en konspiration. Så sent som i höstas fick han avslag från Högsta domstolen på en resningsansökan. I en intervju med Sveriges Radios Karin Hållsten i december förra året beskrev Bertil Ströberg hur viktigt det var för honom att bli rentvådd.

– Jag blir inte till fylles om jag inte får en logisk förklaring. Jag har inte varit med om det här, säger Bertil Ströberg i intervjun.

Enligt Thomas Roth ledde inte spionhistorien till några allvarligare konsekvenser för landets försvar.

– Det hade ju inte överlämnats särskilt mycket hemlig information.

Milan Djelevic

milan.djelevic@sr.se

Karin Hållsten

karin.hallsten@sr.se