Skärpta krav på hönsburar ger svenskt äggrekord

1:44 min

Äggproduktionen i Sverige slog nytt rekord förra året. Sverige ställer sedan länge krav på inredda hönsburar och sedan även EU skärpt reglerna ökar efterfrågan från andra länder.

– Vi producerar ju på högvarv i Sverige, säger Jenny Granefält, äggproducent på Jussegård utanför Värnamo.

De 20 000 vita hönorna med sina röda näbbar har gjort sitt för i dag. Totalt blev det 18 000 ägg, konstaterar Jenny Granefält nöjt.

Vid påsken är efterfrågan förstås stor, enligt branschorganisationen Svenska ägg fördubblas konsumtionen och när kulmen nås på påskaftonskvällen går det åt sex miljoner ägg i timmen.

Ingemar Sandahl passar på att köpa ägg här på gården inför påsk.

– Dubbelt ungefär, sedan hur många det är kan få vara en hemlighet, säger Ingemar Sandahl.

Preliminära siffror från Jordbruksverket visar att den svenska äggproduktionen under förra året slog nytt rekord. Just nu är också efterfrågan från andra länder stor.

I Sverige har det sedan många år funnits krav på inredda burar men sedan årsskiftet är det krav också inom EU, något som tros bidra till den ökade exporten.

– Prisnivåerna i Europa har stigit och efterfrågan på ägg från andra länder, till exempel Sverige, har ökat mycket, säger Håkan Burlin, vd på Stjärnägg.

Om omställningen till de nya burarna drar ut på tiden och den starka efterfrågan håller i sig, kommer vi konsumenter få räkna med stigande priser på ägg, enligt Håkan Burlin.

– Det kommer att märkas för svenska konsumenter. Vi är tvungna att ersätta svenska äggproducenter för att säkerställa att ägg stannar kvar i Sverige, säger Håkan Burlin.