Svart trafikhelg väntas i påsk

Påsken är en av de mest olycksdrabbade helgerna - och det kan bli halt på vägarna när snöfall väntas i stora delar av landet.

Snö och halka oroar trafiksäkerhetsexperter inför påsken - en av årets svartaste trafikhelger.

– Många har nog hunnit skifta om till sommardäck och de bör ta det extra försiktigt, uppmanar Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Bilisterna är dock bättre på att hantera snö och halka på våren än på hösten.

– Nu har bilisterna bra träning och erfarenhet av att ha kört på snö och is under vintern. Men nu när många har bytt till sommardäck så måste man räkna med ökade risker, varnar Tingvall.

Råden för att klara sig helskinnad är att ta det lugnt, använda vanligt trafikvett - och att hålla sig till de säkrare vägarna.

– Du kan planera din färdväg så att den så mycket som möjligt går på vägar som är mötesfria eller har hastighetskameror. Att maximera det påverkar din risk väldigt mycket, säger Claes Tingvall.

Självfallet gäller vanliga förhållningsorder om att köra utvilad, nykter, ha bältet på, hålla avstånd och hastighetsbegränsning och ha trafiksäkert fordon.

Påskfylla största risken

Det inträffar allt färre svåra olyckor i samband med resor till och från påskfirandet. Trots detta har i genomsnitt sex personer omkommit i påsktrafiken de senaste åren.

De flesta svåra olyckorna sker i samband med nattliga fester och alkohol har ofta en avgörande roll.

I de senaste årens statistik för svåra olyckor syns mer och mer av att de orsakas av irrationellt beteende - som att i hastigt mod ge sig i väg nattetid med bil eller på motorcykel, och inte sällan i hög fart och med alkohol i blodet.

– De olyckorna får svåra följder, för då skyddar man sig inte och man gör tokiga grejor, säger Tingvall.

Allt fler mc-olyckor

Om påskvädret blir varmt brukar också fler motorcyklar och andra tvåhjulingar tas fram ur sina vinteriden, och då ökar även riskerna för svåra olyckor.

-Motorcykelolyckorna är väldigt väderberoende. Är det varmt och skönt vill många ta premiärtur och i körglädjen gasar man ofta på lite extra, tror Tingvall.

TT