Flera döda i självmordsdåd i Mogadishu

1:25 min

Minst sex personer dödades i dag i Somalias huvudstad Mogadishu av en självmordsbombare. En kvinna med sprängämnen fästade runt kroppen slog till under en ceremoni i den nyöppnade nationalteatern och den islamistiska Al Shabaab-gerilllan har tagit på sig dådet.

Sprängladdningen gick av när Somalias premiärminister stod på scenen för att tala inför 200 personer. Kaos bröt ut och döda och skadade låg på golvet eller satt makabert kvar i sina stolar i salongen.

Premiärministern och sju andra ministrar på plats klarade sig men bland de döda finns ordföranden för Somalias fotbollsförbund. För bara en dryg vecka sedan pratade han i förhoppningsfulla ordalag om att tiden närmar sig när Somalia ska kunna stå värd för internationella matcher vid en inspektion av stans idrottsarena som är under uppbyggnad igen.

Den nyöppnade nationalteaterscenen och idrottsarenan är båda tecken på det nya hopp om spirar i landet. Teatern öppnade förra månaden för första gången på 20 år, och stadion brukade hysa ett av Al Shabaab-gerillans träningsläger med en skjutbana på fotbollsplanen.

Nu har Afrikanska Unionens styrkor lyckats driva ut islamistgerillan från Mogadishu och längre söderut i landet är Al Shabaab hårt pressat av etiopiska och kenyanska styrkor. Men när al Shabaab drog sig tillbaks från huvudstan för drygt ett halvår sen hotade de med gerillakrigföring istället.

Dagens självmordsdåd är bara ett av flera som Al Shabaab har genomfört de senaste månaderna. Gerillan har också utsatt presidentpalatset för granatbeskjutning de senaste två veckorna, men oftast har inte granaterna nått fram, och istället dödat civila i några av de många flyktingläger som finns spridda över hela den somaliska huvudstaden.