Skadad soldat förlorade båda benen

1:48 min

Den 22-åriga svenska soldat som skadades av en vägbomb väster om Mazar-i-Sharif i Afghanistan förra veckan har tvingats amputera båda sina ben. Det framgick på en pressträff med Försvarsmakten i dag.

Den svenska afghanistanstyrkan har den senaste månaden hamnat i flera eldstrider och är nu inne i en period av starkt motstånd, berättade försvaret vid en presskonferens idag. Bland annat är problemen stora med ett ökande antal hemmagjorda sprängladdningar som placerats ut i terrängen.

Den svenske soldat som skadades av en sprängladdning för några veckor sedan har fått mycket allvarliga skador som kommer att ge men för livet, berättar Christer Thistam som är avdelningschef för operationsavdelningen vid arméns taktiska stab.

– Nuläget med vår skadade soldat är stabilt. Han har ådragit sig allvarliga skador och har tvingats amputera båda sina ben. Övriga skador som var något lindrigare är omhändertagna, säger Christer Thistam.

Den 22-årige soldaten gick till fots framför militärfordonen, för att röja minor när olyckan inträffade i slutet av mars. Han svepte över marken med utrustning som skulle detektera sprängladdningar. Ändå råkade han trampa på en utlösningsmekanism. Varför utreds nu, men det kan bero på att utlösaren var i ett material som minröjarutrustningen inte kan känna av.

Ett 20-tal soldater bevittnade händelsen och berördes starkt säger Christer Thistam, avdelningschef för operationsavdelningen vid arméns taktiska stab.

– Självklart stor förstämning och stort behov av att få prata. De skulle ha åkt hem på ledighet för en vecka sedan, men de blev kvar i Afghanistan för att bearbeta händelsen. De har nu kommit hem på ledighet i går istället, och besöker i dag sin kamrat på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den svenska afghanistanstyrkan har hamnat i eldstrider av olika slag fem gånger de senaste veckorna, och problemen med hemmagjorda sprängladdningar är extra stora just nu, säger Christer Thistam på försvaret.

– Ja, det är säsongsbetonat. Varje vår blir det så här. Då har motståndaren haft möjlighet att ladda upp under vintern, och den här perioden när det går att gräva ner dem och lägga ut dem så gör man gärna det, säger Christer Thistam.