Sex män åtalas för koppleri och människohandel

1:31 min

I dag väcktes åtal mot sex män vid Stockholms tingsrätt. De åtalas för grovt koppleri, koppleri och människohandel.

– Vad som sticker ut i det här fallet är att alla i det här fallet är relativt unga, i 20-årsåldern, berättar kammaråklagare Lars Ågren vid internationella åklagarkammaren.

– Vad som också sticker ut är att de haft en brottsplan att lura tjejerna på pengar. Flera av dem har inte fått någon ersättning överhuvudtaget.

De sex männen misstänks för att ha sålt sex med ett 15-tal kvinnor under nästan ett års tid via olika lägenhetsbordeller i Stockholm.

Affärerna ska ha omsatt hundratusentals kronor och att kvinnorna, som alla är litauer, har lurats på sin lön tycker alltså de båda åklagarna gör utnyttjandet extra hänsynslöst.

I stämningsansökan lyfter de fram att männen har utnyttjat kvinnornas ekonomiska situation i hemlandet och den isolering som kvinnorna hamnat i i Sverige. Utan pengar, eget boende, språkkunskaper och kontaktnät har de varit helt hänvisade till gärningsmännen.

Polisen har under lång tid arbetat med att samla bevismaterial och bland annat fått hjälp med telefonavlyssning i Litauen. Och vid rättegången, som börjar den 16 april, kommer hälften av kvinnorna att vara med och vittna.

– Jag tycker att vi har en väldigt bra bevisning, dels genom målsäganden, dels genom sexannonserna som vi har laddat ner och sparat, dels genom telefonavlyssning och genom de åtalades egna berättelser.

Hur ställer de sig till anklagelserna?

– De nekar till brott. Vissa erkänner att de har varit här och kört tjejerna, men inte förstått vad det handlat om.