Militärkuppledare inför rätta i Turkiet

Två överlevande ledare från militärkuppen i Turkiet 1980 ställs på onsdagen inför rätta i en historisk rättegång i Ankara. De två generalerna är anklagade för brott mot staten och kan dömas till livstids fängelse.

Militärkuppen den 12 september 1980 ledde till att hundratusentals greps, bland dem vänsterpolitiker och kurder, under de tre år av militärstyre som följde efter kuppen.

230 000 personer ställdes inför rätta i speciella domstolar anklagade för "politisk brottslighet". Det förekom systematisk tortyr till exempel i militärfängelset i Diyarbakir i sydöstra Turkiet och många dog i fångenskap enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

De två generalerna Kenan Evren och Tahsin Şahinkaya är nu nu 94 och 86 år gamla. De har dålig hälsa och väntas inte komma till domstolen. Tills nyligen har de ansvariga för kuppen haft immunitet och inte kunnat ställas inför rätta.

De misstänktas advokat hävdade i dag att domstolen inte har rätt att åtala kuppledarna och visade enligt tidningen Hürriyet upp en kopia av 1982 års författning och sa att "konstitutionen inte kan prövas i domstol". I praktiken är det fortfarande den konstitution som infördes efter militärkuppen 1980 som gäller i Turkiet, även om en ny grundlag nu förbereds.

Många har samlats utanför domstolen i Ankara och rättegången beskrivs av den turkiska pressen som en historisk dag. Men oppositionspolitiker från det största partiet CHP har sagt att det är meningslöst att ställa generalerna inför rätta om inte alla antidemokratiska strukturer de införde under sin tid vid makten först rensas bort från det turkiska samhället.