Ökänd knarkbrottsling gripen i Guatemala

1:57 min

I Guatemala har en av landets mest eftersökta narkotikabrottslingar gripits i sitt hem. Gripandet är en seger för landets nytillträdde president som lovat hårda tag mot den knarkrelaterade brottslighet som hotar att trasa sönder det lilla centralamerikanska landet.

Den gripne, Walter Overdick, kallas Tigern och anses vara den mexikanska narkotikakartellen Zetas man i norra Guatemala. Där har kartellen spridit skräck genom mycket brutala metoder att få ovilliga bönder att samarbeta, bland annat halshuggningar av dem som inte upplåtit sin mark för den kokainsmuggling som Zetas tjänar sina pengar på. Guatemala är ett viktigt genomfartsland för det kokain som tillverkas i Sydamerika och som transporteras via Centralamerika med slutstation USA.

En domstol i New York har också begärt att Overdick överlämnas till det amerikanska rättsväsendet.

För landets nytillträdde president Otto Perez Molina är gripandet en framgång. En av hans första åtgärder sedan han installerats i januari var att sätta in armén mot Zetas och andra narkotikakarteller som bidragit till den våldspiral som gör Guatemala till ett av världens mordtätaste länder.

Narkotikapengarna har också gött korruptionen i landet och nyligen tvingades landets polischef avgå sedan hon gripits misstänkt för inblandning i flera mord.

Men frågan är om polisens och militärens insatser räcker för att få bukt med brottsligheten i Guatemala. President Otto Perez Molina sällade sig förra veckan till den växande grupp latinamerikanska politiker som vill legalisera inte bara innehav utan också handel med droger.

Det är en rejäl u-sväng för den före detta generalen Perez Molina men ligger helt i linje med det lagförslag som några colombianska parlamentsledamöter lade fram i förra veckan om att legalisera odling av kokablad som används för att göra kokain. Målet för legaliseringsförespråkarna är att göra handeln mindre lukrativ för narkotikakungar som den nu gripne Walter Overdick.