Misstro får Europas börser att falla

1:31 min

På onsdagen blev det oroligt på finansmarknaderna. Trots gigantiska stödpaket hade till exempel Spanien svårt att placera ett obligationslån till rimlig ränta och börserna faller.

Dagens svacka på finansmarknaderna är i huvudsak drivet av ny misstro mot att stabiliteten kommer att infinna sig. I USA reagerade börserna negativt efter besked om att centralbanken inte kommer med mer stimulans till ekonomin. Och skuggan från ett svagt Europa fortsätter att vila tung över marknaderna.

Spanien hade svårt att hitta köpare till ett medellångt lån på 3,5 miljarder euro. Köpare till 2,6 miljarder anmälde sig men räntan blev förhållandevis hög. Och räntan på befintliga 10-åriga spanska obligationer steg till 5,64  procent, upp 0,23 procentenheter, vilket kan jämföras med nivåer under 5 procent för en månad sedan.

Frågetecknen igen alltså om Spanien ska kunna betala sina skulder. Återigen är det mycket negativa vibbar kring dom sydeuropeiska ekonomierna.

Svenska räntor föll å andra sidan rejält igen när pengarna sökte sig åt annat håll än Spanien.

Europeiska börsindex pressades ner som en följd av att den där efterlängtade stabiliteten inte syns. Även allvarsord från den Europeiska Centralbanken om att det fortfarande är mycket kvar innan det syns tecken på en vändning i euorländerna, bidrog till dyster påskstämning på marknaderna.

Stockholmsbörsen föll mer än andra europabörser i dag därför att flera av tungviktarna, som TeliaSonera och Volvo, handlades utan rätt till utdelning, en teknisk term. Båda föll mer än den föreslagna utdelningen.