Familj splittras och utvisas trots psykisk sjukdom

2:17 min

En familj som Ekot rapporterade om för ett år sedan ska splittras och utvisas till olika länder, pappan till Ryssland eller Azerbadjan och mamman och de två barnen till Uzbekistan. Detta trots att mamman anses vara så psykiskt sjuk att hon inte får vara själv med barnen.

I dagarna kom beskedet att familjen ska utvisas, trots att de har skickat in flera intyg till Migrationsverket som visar på att familjen inte mår tillräckligt bra för att utvisas. I familjens lägenhet i Hässelby har pappan, Giorgi Grigorian, svårt att hålla tårarna tillbaka.

 – Det är så svårt att förklara vad jag känner, men varje person som skulle få ett sådant beslut och veta att de viktigaste människorna i hans liv, hans familj, inte ska vara med honom skulle känna likadant. Vad kan man känna när man förlorar de man älskar, säger han.

För knappt ett år sedan berättade Ekot om Giorgi Grigorians familj som ska utvisas. Han ska utvisas till Ryssland eller Azerbadjan, men hans två sönerna, idag 3 och 5 år, som är födda och uppvuxna i Sverige har fått sitt asylskäl prövat mot Uzbekistan. Det är mammans hemland och dit ska de nu utvisas tillsammans med henne. Det trots att hon är psykiskt sjuk och socialtjänsten i sin senaste utredning hade bedömt att mamman kan vara farlig för pojkarna och därför inte får vara ensam med dem.

För att hindra utvisningen skickade familjen för ett år sedan in en begäran om att utvisningen inte skulle kunna genomföras som innehöll flera intyg, till exempel läkarintyg. Den avslogs och därför gäller Migrationsdomstolens tidigare beslut om utvisning.

Psykologen Christine Bertlin har följt familjens ärende sedan hon kom i kontakt med dem via barn- och ungdomspsykiatrin där hon arbetade tidigare. Hon sitter i familjens lägenhet och har precis gått igenom Migrationsverkets beslut tillsammans med familjen:

 – Det är inte klokt, det går inte att begripa, det är icke-humanitärt. Det finns ingen medkänsla och förståelse för vad barn behöver. Sköra barn behöver extra mycket trygghet och det har de här barnen genom den anknytning de har med människor i Sverige, säger Christine Bertlin.

Hon tycker att barnen fortfarande behöver psykiatrisk vård och att de skulle behöva stanna kvar i Sverige tillsammans med sina båda föräldrar.

Jesper Starkeryd, enhetschef på Migrationsverket, kan inte uttala sig om det specifika ärendet men säger att de intyg familjen skickade in inte förändrar situationen tillräckligt för att myndigheten ska ändra sitt utvisningsbeslut. Familjen kommer nu att försöka överklaga beslutet till Europadomstolen.