Libyen vägrar lämna över Saif al-Islam till ICC

2:25 min

Libyen vägrar lämna ut Muammar Kadaffis son Saif al-Islam till den internationella brottmålsdomstolen ICC. Domstolen har nu beordrat Libyen att omedelbart lämna ut honom eftersom han är efterlyst för bland annat brott mot mänskligheten.

Den libyska övergångsregeringen och NTC vill att Saif al-Islam ställs inför rätt i Libyen. Det säger Othman Bensasi, en av ledarna inom NTC.

– Vi är inte redo att överlämna honom, först måste vi organisera det juridiska i Libyen, sedan finns det en möjlighet att vi kan överlämna honom, säger Othman Bensasi, utan att avge några löften.

Hur stor chansen är att Libyen verkligen överlämnar Kadaffis efterlyste son kan det bara spekuleras i. I Libyen är trycket enormt på att han ska avtjäna sitt straff där.

"Det är ju här han har begått sina brott, så det är ju här han ska sona sina synder", är den allmänna uppfattningen bland libyer som jag talat med.

Den internationella brottmålsdomstolen blir allt mer otålig, i sitt senaste uttalande hotar man med att gå till FN:s säkerhetsråd om Libyen inte samarbetar. Domstolen poängterar att Libyen har förbundit sig att samarbeta.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty backar upp den Haagbaserade domstolen, bland annat av oro för att det libyska rättsväsendet inte ska vara tillräckligt rättvist, och för att han riskerar dödsstraff i Libyen.

Ytterligare ett tecken på att Libyen inte avser att överlämna Saif al-Islam är att man redan byggt ett eget fängelse till honom. Nu förvaras han i Zintan i Nafusabergen, men en stor fängelseanläggning för denna enda fånge har byggs i Tripoliförorten Tajoura.

NTC vill ha kvar Saif al-Islam och självt ställa honom inför rätta, kanske dels på grund av trycket från folket, men också för att få reda på vad som egentligen försiggick i Kadaffis kretsar.

– Vi behöver få information om den förra regimens investeringar och vad de har gjort av Libyens rikedomar, säger Othman Bensasi.

Hittills har Saif al-Islam vallats flera gånger i det gamla palatsområdet Bab al-Aziziyah, där man bland annat hittat nedgrävda kroppar.

Saif al-Islam och ICC är inte de libyska myndigheternas enda eller ens största problem just nu. Bara tio mil från Tripoli, i Zwara, längs den viktiga vägen mot Tunisien har våldsamma strider rasat hela veckan. Minst 25 människor har dödats.

Berber från Zwara, snabba att haka på upproret förra året, har drabbat samman med miliser från två grannstäder som inte var lika snabba att vända sig mot Kadaffi.

Trots att Muammar Kadaffi är död sedan i oktober, är han fortfarande en källa till dödliga konflikter.