I Peking har gravarna blivit dyrare än husen

2:09 min

I Kina har den årliga Qingming-högtiden precis avslutats. Under högtiden är det tradition att smycka sina bortgångna anhörigas gravar. Men högtiden har i Kina åter satt fokus på ett växande problem, kostnaden för en gravplats har på många håll skjutit i höjden och blivit till en stor finansiell börda för många.

De falska papperspengarna prasslar i vinden. Som traditionen bjuder har gravar runt om i Kina de senaste dagarna smyckats av anhöriga, ofta med papperspengar, som den bortgångne kan ta del av i livet efter detta. Pengarna eldas antingen upp, eller läggs direkt på graven.  Men nuförtiden läggs och  bränns det pengar på gravar på mer än ett sätt i Kina.

– Jag är här för att boka en gravplats åt min mamma, för det är bäst att välja ut en innan hon dör. Hon är 80 nu, så det är dags att vi hittar en plats. Det gäller att vara ute i god tid, säger 45-åriga Zhang Hong.

Hon har begett sig hit till begravningsplatsen Yuye i det backiga landskapet väster om Peking. Det är ont om gravplatser i nästan alla de stora städerna i Kina. Och bristen pressar upp priserna.

– Här är det ok. Här kostar gravarna bara 28 000 yuan, säger  Zhang Hong.

I Peking så kostar en gravplats i dag i genomsnitt femton gånger så mycket som 2003. Priserna ligger ofta på runt 30 000 till 40 000 yuan per kvadratmeter. En yuan är värd ungefär lika mycket som en svensk krona. 

På eftertraktade platser relativt nära centrum är priserna dessutom betydligt högre än så, ofta flera hundratusen yuan. Medelinkomsten i Peking ligger på knappt fem och ett halvt tusen yuan i månaden.

Det som köps är bara nyttjanderätt i tjugo år. Därefter måste de anhöriga på nytt betala om de vill att graven ska vara kvar.

Många Pekingbor har på grund av de höga priserna börjat begrava sina anhöriga i den angränsande Hebeiprovinsen, där kostnaderna är lägre. Inne i Peking är en grav för de döda i dag ofta dyrare än ett hus för de levande.