Utredning om dödsskjutning i moské

USA:s miltär utreder nu händelsen i Falluja där minst en svårt skadad irakisk motståndsman sköts ihjäl, trots att han låg på golvet till synes hjälplös. Händelsen filmades av en amerikansk tv-reporter och riskerar att väcka ytterligare vrede mot USA i Irak och övriga arabvärlden.

Arabiska tv-kanaler visar bilderna om och om igen: hur en amerikansk marinkårssoldat på nära håll skjuter in i huvudet på en svårt skadad och obeväpnad motståndsman som ligger på golvet.

Händelsen filmades av en reporter för amerikanska tv-bolaget NBC, som följde med marinkåren in i en moské i Falluja.

Blodiga avsnitt visas
På arabiska tv-bolaget al-Jazira diskuteras dödsskjutningen i moskén av upprörda inbjudna gäster. Själva filmen visas ocensurerad, också de mest blodiga avsnitten.

För många vanliga irakier, som har tortyrkskandalen i Abu Ghurayb-fängelset i färskt minne, kommer tv-bilderna av vad som verkar vara nya amerikanska övergrepp knappast som någon överraskning. Men de underminerar den amerikanska linjen att de slåss i Falluja för att etablera lag och rätt. Bilderna är också besvärande för interimsledaren Iyad Allawi, som helhjärtat ställt sig bakom stormningen av Fallujah.

Utredning om krigsbrott
En amerikansk officer i Irak säger att en omfattande utredning nu startats för att se om soldaten som sköts är skyldig till brott. Internationell rätt slår fast att skadade motståndarsoldater måste tas om hand och ges vård. Men militärexperter säger att det kan finnas situationer där också en svårt skadad soldat kan utgöra ett dödligt hot.

Människorättsgrupper säger att båda sidor i Falluja är skyldiga till övergrepp. Irakiska rebeller har viftat med vita flaggor för att låtsas kapitulera och sedan öppnat eld.

Förståelse
Så sent som i går ställdes en annan amerikansk soldat inför rätta i en amerikansk militärdomstol misstänkt för att i somras ha skjutit ihjäl en skadad irakier i Bagdad, den amerikanske soldaten hotas om han fälls av minst livstids fängelse och som mest dödsstraff.

Amerikanska soldater i Falluja som kommenterar den senaste händelsen för nyhetsbyrån Reuters uttrycker förståelse för soldaten som sköt.

– Jag skulle ha skjutit honom också, med två skott i huvudet, sa en sergeant.

Nils Horner, Amman
nils.horner@sr.se