Varning för dåligt väglag i påsktrafiken

I delar av landet kan det bli mycket besvärligt väglag framförallt på långfredagen. SMHI har nu utfärdat en klass ett-varning och varnar för kraftigt snöfall.

– Det som möjligtvis kan vara ett bekymmer är att många har satt på sina sommardäck. Då är det genast mer problematiskt, säger  Thomas Landström, platschef Svevia i Jönköping.

Det väntas bli riktigt busväder i morgon med blåst och snö. På sina håll kan det enligt prognoserna komma upp till en decimeter nysnö. SMHI har nu utfärdat en klass ett varning som gäller i princip hela Götaland och  östra delarna av Svealand.

 – Rådet är att lämna bilen hemma om man har sommardäck på, säger  Thomas Landström

Påsken är ju en av de helger som skördar flest offer i trafiken. I genomsnitt dör sju personer. Men att det nu väntas bli riktigt dåligt väder är bättre än om det varit varmt och soligt, det säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

– Om det plötsligt kommer ut 100 000 motorcyklar, det är räknat som en kollektiv risk en större faktor än dåligt väglag, säger Claes Tingvall, Trafiksäkerhetsdirektör Trafikverket.