Islamister på väg ta över upproret i Mali

1:41 min

I Mali verkar tuaregernas uppror i norr gå alltmer över styr, och övertas av militanta islamister.

Beväpnade islamister gick i dag in på Algeriets konsulat i staden Gao, en av de tre provinshuvudstäder som fallit i tuaregernas händer i den snabba offensiven i norra Mali.

Tuaregrebellernas mål är att skapa en egen stat, fri från huvudstaden Bamako, men ett par olika islamistiska rebellgrupper som har hjälpt till i offensiven tycks nu få allt mer inflytande över vad som händer i norr. Det är en av de islamistgrupperna som nu gått in på det algeriska konsulatet och tagit ner landets flagga och hissat sin egen, och gripit algeriska diplomater.

Det kommer också rapporter från de andra intagna städerna, Timbuktu och Kidal, om islamistrebeller som går runt i stan och säger åt kvinnor att täcka sitt hår, och tvingar barer som säljer alkohol att stänga.

Tuaregrebellerna å sina sida har svarat på uppmaningen från FN:s säkerhetsråd om ett omedelbart eldupphör, och försäkrat att de inte tänker gå längre söderut - tvärtom hoppas de nu på internationellt stöd för sin nya tuaregstat Azawad. Men en malisk militärkälla säger till nyhetsbyrån AFP att det är osäkert vad tuaregrebellerna alls kontrollerar just nu, och att det i stället tycks vara den starkaste gruppen av islamister som styr.

Och i den alltmer kaotiska situationen i Mali ber nu kuppledarna i huvudstaden Bamako om hjälp med att kväsa upproret i norr, inte minst islamisternas framfart.

Men hjälp utifrån kommer vara omöjlig att få så länge kuppmakarna inte hörsammar omvärldens krav på att de ska lämna tillbaka makten till landets civila, demokratiska styre.

Både FN och grannländerna i Västafrika är mycket oroade både av kuppen och islamisterna som nu tar över. Grannländerna har hotat att ingripa militärt mot juntan och ländernas högsta militära ledare håller i dag krismöte i Elfenbenskusten för att förberedda på vad som ska göras.