Sarkozy till attack mot Hollande

1:41 min

I Frankrike har presidentkandidaten Nicolas Sarkozy nu för en stund sedan presenterat detaljer kring sin ekonomiska politik, om han vinner presidentvalet den 6 maj. Hittills ligger Sarkozy fortfarande sämre till än socialispartiets kandidat Hollande i opinionsmätningarna, och dagens presskonferens blev flera gånger en attack mot huvudmotståndaren.

– Jag såg vad socialisternas kandidat föreslog i går, en festival med nya utgifter, men ingen vet hur de ska finansieras, sade presidentkandidat Nicolas Sarkozy i en av sina många attacker mot Francois Hollande, som förblir favoriten inför presidentvalet.

Sarkozy ifrågasatte det realistiska i att sänka pensionsåldern igen till 60 år och till att öka antalet offentliganställda med 60 000, när riktningen varit den motsatta de senaste åren.

Redan tidigare i veckan läckte det ut att Sarkozy vill få ner budgetunderskottet till noll procent av BNP år 2016 genom ansträngningar som berör fransmännen, och som motsvarar 115 miljarder euro. Det är sänkta utgifter och höjda skatter.

Sarkozy sade också att socialisten Hollande är ensam motståndare inom eurogruppen till en gyllene regel med balanserad budget, men att om han blir omvald, så kommer den att röstas igenom i sommar.

Det är endast 17 dagar kvar till presidentvalets första omgång och presidentkandidaten Sarkozy har kritiserats för att först nu presentera sitt ekonomiska program, men nu kommer i alla fall ett 34-sidigt brev att skickas ut till de franska väljarna.

Mycket av presskonferensen handlade om bristen på investeringar och företag som flyr Frankrike, både stora och små. Högerkandidaten Sarkozy svarade att det inte är rimligt att företag ska kunna dra sig undan skatt.