Olika syn på subventioner efter kärnkraftsbeslut

1:47 min

Efter åratal av diskussioner mellan regeringspartierna har man i dag kommit överens om hur regelverket kring kärnkraften ska se ut. Enligt en skrivelse från regeringen förekommer det inte några subventioner av kärnkraften i dag, och regelverket behöver därför inte förändras. Men det är en uppgift som starkt ifrågasätts av Miljöpartiets språkrör, Åsa Romson.

– Kärnkraften i Sverige är subventionerad. Vi har också ett mer begränsat försäkringsansvar i Sverige än vad man till exempel har i Tyskland, säger Åsa Romson.

Det var ett historiskt beslut när allianspartierna i februari 2009 gjorde sin energiöverenskommelse. Centerpartiet släppte då på sitt grundmurade motstånd mot kärnkraft och förbudet mot att bygga ny kärnkraft togs bort.

Ett av villkoren var att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader och alltså inte få några som helst subventioner från staten.

Många centerpartister trodde att det därmed inte skulle bli ekonomiskt möjligt att bygga ny kärnkraft i Sverige. Men i dag kommer alltså regeringen med beskedet att reglerna är bra som de är. Inga lagändringar behövs, eftersom kärnkraften redan lever upp till kraven.

IT- och energiminister Anna-Karin Hatt säger att hennes parti inte längre är motståndare till kärnkraft.

– Vi har gjort en energiöverenskommelse som vi står bakom och som vi har ansvar för att vårda i regeringen. I den är det tydligt att kärnkraften kan få förekomma i Sverige. Det är nu möjligt, om någon vill, att fundera över att bygga ny kärnkraft i Sverige, men då under strikta villkor, under förutsättning att man måste bära sina egna kostnader.

Inget av de andra allianspartierna vill i dag kommentera överenskommelsen och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven hänvisar till partiets näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson.

– Jag kan konstatera att det är ganska mycket av ett icke-beslut som egentligen säger väldigt lite mer än att man kör över Centerpartiet, säger hon.

Miljöpartiets Åsa Romson gör i grunden samma analys.

– Jag har lite svårt att se hur Centerpartiet, som var de som drev det här med att vi inte ska ha någon subvention till kärnkraft, hur de kan se på, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Ci Holmgren Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista