Rice ska tämja utrikesdepartementet

President Bushs säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice blir USA:s nya utrikesminister så snart hon förhörts i senaten och fått sin utnämning fomellt bekräftad. I Washington spekuleras mycket kring hur Rice kan komma att förändra politiken.

– Jag uppmanar senaten att prompt konfirmera Condoleezza Rice som USA:s 66:e utrikesminister, sa president Bush i Vita huset på tisdagskvällen.

Rice är redan världens mäktigaste kvinna. Hon stiger upp vid femtiden på morgonen för att vara den första medarbetare som George Bush träffar. Hon kompletterar presidenten med sina, gedigna kunskaper, sin analytiska förmåga och sitt briljanta intellekt.

De joggar bra tillsammans och har samma passionerade intresse för amerikansk fotboll .

Förändra UD
Nu är hennes uppdrag att förändra det amerikanska utrikesdepartementet i grunden. UD ska tjäna Vita Huset, inte sabotera och motarbeta presidentens arbete.

Krigsprinsessan eller stålmagnolian som hon brukar kallas ska se till att de ständiga nålsticken ska upphöra och att läckorna från State Department ska täppas till.

Under sina fyra år som säkerhetsrådgivare har Condoleezza Rice ofta medlat mellan hökar och duvor i Vita huset. Men hon deltog aktivt i att köra över den avgående utrikesministern Colin Powell i Irakfrågan.

Inte råd med krig
Condoleezza Rice inser att USA efter Afghanistan och Irak just nu inte har råd med fler krig. Hon har därför stött EU-ländernas diplomatiska ansträngningar vad gäller Irans kärnvapenutveckling och också förordat tålmodig diplomati gentemot Nordkorea.

Det är fler frågetecken när det gäller hennes förmåga att utnyttja öppningarna i Palestinafrågan efter Yassir Arafats död. En optimistisk tolkning är att hon som Israelvän och osentimental realpolitiker kan tvinga båda parter till eftergifter.

Också fransmännen positiva
Straffa Frankrike, ignorera Tyskland och förlåt Ryssland, så sammanfattade Condoleezza Rice hur USA skulle bemöta Europas motstånd mot Irakinvasionen. Men idag är till och med fransmännen försiktigt positiva i sina kommentarer.

Condi är en kvinna med karaktär sa Frankrikes utrikesminister Michel Barnier i en radiointervju. Det är dags att se framåt och förstärka de transatlanstiska förbindelserna.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se