Rysk vapenhandlare fick 25 års fängelse i USA

1:22 min

I USA har den ryske vapenhandlaren Viktor But dömts till fängelse i 25 år för att han ska ha försökt smuggla vapen till FARC-gerillan i Colombia. Åklagarna beskrev But som världens största vapensmugglare. Själv säger han att han är en vanlig affärsman och att domen är politiskt motiverad.

Åklagarna vid domstolen i New York hade yrkat på livstids fängelse men domaren ansåg att det räckte med 25 år.

Viktor But greps i Thailand 2008 dit han hade lurats av amerikansk polis som ordnade en brottsprovokation, poliserna utgav sig för att tillhöra FARC-gerillan, som USA ser som en terroristorganisation, och de diskuterade med But om att köpa 100 luftvärnsrobotar alternativt 5000 Kalasjnikovgevär, något som han ska ha sagt ja till. Vapnen skulle bland annat användas mot amerikanska mål.

But själv hävdade inför domstolen att han var oskyldig och att hans avsikt var att sälja två transportflygplan och att han blev utsatt för en komplott.

De amerikanska myndigheterna, och många med dem, menar i varje fall att But de senaste två decennierna verkat som stor vapensmugglare och gjort grova pengar på att sälja vapen till diktatorer och krishärdar världen runt, framför allt i Afrika, ibland till bägge sidor i en konflikt, för transporterna har han haft en flotta av gamla sovjetiska flygplan.

Lite mer besvärande för USA är att han också ska ha levererat utrustning till amerikanska privatarméer i Irak.

But är rysk medborgare och Moskva har ifrågasatt åtalet mot honom och begärt att han överlämnas till Ryssland.