Svårt att kontrollera kameraövervakning

2:30 min

Datainspektionen ansvarar för tillsynen av alla övervakningskameror som inte kräver tillstånd från länsstyrelserna. Men det är svårt att kontrollera om övervakningen sköts på rätt sätt.

På Danderyds sjukhus har man kameror man inte behöver anmäla. Torbjörn Wirf är avdelningschef och ansvarig för servicen på sjukhuset.

– Alla ställen ska ha en skylt där det står att området bevakas av en kamera. Vi har även skyltat där vi har en kamera som är dold, för ibland vill man ha en dold kamera för att det händer saker där. Och då vill man ju inte tala om för den som gör saker, att "här har du kameran".

Medan länsstyrelserna är ansvariga för tillsynen av kameror som har tillstånd är det Datainspektionen som ansvarar för kamerorna som inte behöver tillstånd.

I det fallet handlar det om kameror på till exempel arbetsplatser, personalrum och inne i skolor. I och med att kameraövervakningssystem blivit mycket billigare har intresset ökat hos organisationer och företag.

Enligt Datainspektionen förekommer det att de som satt upp kameror bryter mot personuppgiftslagen genom att filma där det inte finns tillräckliga behov. Det kan vara ställen där problemen är för små eller där man hanterar filmerna på ett felaktigt sätt.

Eftersom det inte finns någon lista på vilka som har den här typen av kameraövervakning är det i princip omöjligt för datainspektionen att ha koll på var kamerorna finns och att kontrollera att reglerna för övervakningskameror följs.

– Det är ett litet bekymmer, tycker vi, för det finns ingen anmälningsskyldighet och inget tillståndsförfarande på samma sätt som när det gäller kameror som sätts upp där allmänheten har tillträde, säger Erik Janzon är tillsynschef på datainspektionen

Men hur kan ni göra en tillsyn när ni inte vet vilka som har kameror?

– Det är väldigt svårt. Vi tycker inte att det här är en helt och hållet tillfredsställande situation. Vi skulle själva vilja kunna bestämma om en anmälningsskyldighet när det gäller kameraövervakning.

På Danderyds sjukhus i Stockholm finns det drygt 30 övervakningskameror. Sjukhuset behöver inte anmäla eller be länsstyrelsen om tillstånd för att få sätta upp kamerorna där endast personalen har tillträde. På grund av tidigare sabotage har man satt upp flest kameror i sterilcentralen. Och personalen på avdelningen har vant sig vid övervakningen. Mina Yarahmadi är en av dem.

– I början var det faktiskt lite jobbigt och svårt. Sen glömmer man bort det och man gör sitt vanliga jobb.

Varför var det jobbigt?

– Det är svårt att förklara. Det var något nytt. Egentligen vill man inte ha kameror på arbetsplatsen. Ingen gillar att bli filmad hela tiden när man jobbar, det är inte normalt. Men efter ett tag glömmer man det. Man jobbar på som vanligt och tänker inte på det.