Nya strider i Syrien – Turkiet begär hjälp från FN

1:48 min

Tusentals syrier har flytt över gränsen till Turkiet de senaste dygnen och inne i Syrien rapporteras om allt intensivare strider inför det eldupphör som kan träda i kraft i nästa vecka.

Turkiet uppmanade i dag FN att sända observatörer till landets gräns mot Syrien. Bara under de senaste 36 timmarna har 2 800 syrier korsat gränsen, sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

Inne i Syrien gick regimtrogna styrkor till anfall på flera håll. Pansarvagnar patrullerade gatorna och krypskyttar intog strategiska positioner bland annat i tre förorter till huvudstaden Damaskus, enligt den Londonbaserade oppositionsgrupen Syrian observatory for human rights.

Delar av staden Homs besköts återigen med artilleri, liksom staden Rastan. Där ska regeringstrogna markförband senare ha möts av hårt motstånd.

På torsdag ska en vapenvila träda i kraft, enligt en plan som förhandlats fram av Kofi Annan, FN:s och Arabförbundets sändebud till Syrien.

Målet är en dialog mellan regimen och oppositionen samt en politisk uppgörelse.

Syriens president Bashar al-Assad accepterade i förra veckan uppgörelsen, som innebär att hans styrkor ska dra sig tillbaka från städer på tisdag och ett slut på alla stridigheter av alla parter, senast på torsdag.

Men oppositionsgrupper i Syrien anser att Assad nu använder tiden fram till eldupphöret till en blodig offensiv för att vinna mark.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnade  för att krisen nu förvärras ytterligare.

Medlemmarna i FN:s säkerhetsråd antog under fredagen ett uttalande om att rådsmedlemmarna hotar regeringen i Damaskus med, som det heter, "ytterligare åtgärder" om inte armén stoppat alla anfall senast på tisdag.

Uttalandet kan ses som en kraftfull påtryckning, bland annat för att även Ryssland och Kina står bakom det.