USA

Starka reaktioner på dom mot rysk vapenhandlare

1:41 min

I Ryssland reagerade man i dag kraftfullt på fängelsedomen mot den ryske affärsmannen och vapenhandlaren Viktor But. Han dömdes i går av en domstol i New York till 25 års fängelse för bland annat vapensmuggling. Ryska UD kallar domen för "grundlös" och "partisk".

I ett officiellt uttalande på ryska utrikesdepartementets hemsida kallar man domen ett politiskt beställningsverk och skriver att Viktor But redan innan han dömdes i USA där gavs namn som "handelsresande i död".

Ryska UD är också mycket kritiskt till hur själva gripandet gick till.

Viktor But ramlade rakt i fällan när han i Thailand 2008 ska ha sagt ja till att sälja stora mängder vapen till Farcgerillan i Colombia.

Vapnen skulle sedan användas mot amerikanska mål. Men i själva verket handlade det om en ren brottsprovokation och gerillamännen var amerikanska poliser som grep But och förde honom till USA.

Viktor But själv hävdar sin oskuld och att domen blev lägsta möjliga, 25 års fängelse i stället för som åklagaren krävt, livstid, ses nu av bland annat hans fru Alla But som en slags seger och ett tecken på att domaren ser brister i åklagarens argumentation.

Ryska UD skriver i sitt uttalande att man kommer att göra allt för att få Viktor But tillbaka till hemlandet, och frågan, säger man, kommer vara högt prioriterad på den rysk-amerikanska dagordningen.

Domen kommer i ett läge då det finns tecken på hårdare tongångar mellan USA och Ryssland.

I maj svärs Vladimir Putin in som landets president och han ses som mindre västvänlig än företrädaren, Dmitrij Medvedev.

Nyligen bröt ett mindre ordkrig ut mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s nya Rysslandsambassadör Michael McFaul angående det planerade amerikanska missilförsvaret i östra Europa.