Centerpartister tror inte på ny svensk kärnkraft

2:25 min

Centerpartisterna tror fortfarande inte att det kommer att byggas någon ny kärnkraft i Sverige. Detta trots att regeringen i går beslutade att inte göra några lagändringar som gör det svårare att bygga nya kärnkraftreaktorer. Ingen av de centerpartistiska riksdagsledamöter som Ekot har pratat med i dag tror att det kommer att byggas någon ny kärnkraft.

– Nej, jag tror inte det. Det är en för kostsam process att göra det.

– Utan statliga subventioner och med fullt ansvar för risktagandet så känns det som att, ja, det blir både dyrt att bygga och det blir ett väldigt dyrt åtagande om något skulle hända.

– Vi är ganska trygga med att det inte kommer att bli någon ny kärnkraft i alla fall.

– Det tror jag är mycket osannolikt, inte minst efter vad som hände i Japan förra året.

– Jag tror inte att det finns ekonomi att på marknadens villkor bygga ny kärnkraft.

Så säger i dag Per Lodenius, Karin Nilsson, Johan Linander, Anders W Jonson och Staffan Danielsson – alla riksdagsledamöter för Centerpartiet. Och faktum är att alla riksdagsledamöter för partiet som Ekot har kunnat nå i dag har samma uppfattning.

Efter åratal av diskussioner mellan regeringspartierna kom man i går överens om hur regelverket kring kärnkraften ska se ut. Regeringen har efter en stor genomgång kommit fram till att det inte förekommer några subventioner av kärnkraften i dag och att reglerna därför inte behöver förändras.

Kärnkraftindustrin har länge väntat på det beskedet, eftersom själva tolkningen av vad som är en subvention kan få avgörande betydelse för om det går att få lönsamhet i att bygga ny kärnkraft.

Folkpartiledaren Jan Björklund vill i dag inte ställa upp på en bandad intervju med Ekot, men han låter hälsa genom sin pressekreterare att gårdagens regeringsbeslut är ett steg närmare att ny kärnkraft kan byggas.

I den tolkningen får kärnkraftvännen Björklund stöd av kärnkraftmotståndarna i Miljöpartiet. Språkröret Åsa Romson sa i Ekot i går att hon var förvånad över att Centerpartiet inte strider för en strängare tolkning av vad en subvention är.

– Jag har lite svårt att se hur Centerpartiet som var de som drev det här med att vi inte ska ha någon subvention till kärnkraften, hur de kan se på, helt enkelt.

Den centerpartistiska riksdagsledamoten Johan Linander är påtagligt missnöjd med det uttalandet.

– De har aldrig suttit i regeringsställning. De har aldrig behövt ta ansvar. Och det ser man på de politiska förslag som de lägger fram.

Och Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonson tycker att Centerpartiet arbetar lika aktivt mot kärnkraft som Miljöpartiet.

– Vi tycker nog lika illa om kärnkraften båda två.