Kuppmakare i Mali lämnar ifrån sig makten

1:32 min

Kuppmakarna i militärjuntan i Mali gått med på att lämna ifrån sig makten, efter de hårda sanktioner som grannländerna införde.

Kuppmakarna i militärjuntan i Mali gått med på att lämna ifrån sig makten, efter de hårda sanktioner som grannländerna införde.

Kuppmakarna har gått med på att lämna ifrån sig makten i en överenskommelse med de västafrikanska grannländerna. Enligt medlarna som fört samtal med militärledarna ska parlamentets talman bli övergångspresident fram till nya val kan hållas.

I utbyte tar grannländerna bort sina ekonomiska sanktioner mot landet, och militärerna som genomförde statskuppen i förra månaden lovas amnesti. Talmannen Traoré har 40 dagar på sig att organisera valen, som kommer att hållas i princip inom samma tidsram planerat före militärkuppen.

Den nu avsatta presidenten, Toumani Toure, skulle inte ställa upp i valet, eftersom han redan suttit de två mandatperioder som är max enligt landets grundlag. Det är fortfarande oklart exakt var Toumani Toure befinner sig, han garanteras säkerhet i den nya överenskommelsen.

Statskuppen i Mali genomfördes i mars efter militärt missnöje mot hur regeringen bekämpade tuaregernas uppror i norr. Bland annat klagade soldaterna på att de sändes ut mot de välbeväpnade tuaregerna utan tillräcklig utrustning.

Under de veckor som militären styrt har tuaregrebellerna hunnit lägga hela norra Mali under sig och har utropat en egen stat.

Grannländerna är mycket oroade av upproret i norr och försöket att dela landet i två, och att upproret till viss del tycks ha tagits över av militanta islamister som stridit tillsammans med tuaregerna.

De västafrikanska grannländerna förbereder en insatsstyrka på 3 000 man för att hjälpa till att kväsa upproret. Att Mali nu återgår till civilt styre banar väg för att grannländerna ska kunna tänka sig att hjälpa Mali mot rebellerna.