Tunisier får fängelse för Muhammedkarikatyrer

1:49 min

I Tunisien har två män dömts till långa fängelsestraff för att ha lagt ut satirbilder av profeten Muhammed på Facebook. Domen kommer samtidigt som den tunisiska islamistiska regeringen hävdar vikten av yttrandefrihet.

Det är bilder på profeten Muhammed utan kläder och med en av sina fruar, som spritts över nätet och som har rört upp starka känslor i Tunisien.

De två unga männen har dömts till sju och ett halvt års fängelse – den ena i sin frånvaro, för att ha stört allmän ordning och kränkt moraliska regler.

Sedan Tunisiens första fria val i oktober i höstas, då det islamistiska partiet Ennahda vann över 40 procent av rösterna, har det pågått en tuff dragkamp i landet mellan de sekulära och de religiösa.

Kampen har undan för undan spetsats till i takt med att de ultrareligiösa salafisterna gör sig alltmer hörda och pressar det dominerande regeringspartiet framför sig. I höstas stormade extrema islamister en tv-station för att den hade visat en islamkritisk film.

Redan i vintras inledde salafister en ockupation av universitet Manouba i Tunis, med kravet att kvinnliga studenter ska få bära heltäckande slöja på föreläsningar och även tentamen.

Den allvarligaste striden handlar dock om i vilken utsträckning islamska värderingar ska återspeglas i den nya författningen, som regeringspartierna just nu skriver på.

Salafisterna vill se sharialagar, vilket regeringspartiet Ennahda förkastar. Men besvikelsen hos salafisterna skapar spänningar, som oroar många.

Att publicera karikatyrbilder av profeten Muhammed med dagens polariserade läge är riskabelt, anser Tunisiens president Moncef Marzouki, den tidigare människorättsaktivisten, enligt nyhetsbyrån AP.

Han befarar extremistiska reaktioner och betonar att Tunisien är ett muslimskt land.