Danmark har infört hemliga domare för terrormål

1:17 min

I Danmark har rättsväsendet i skymundan infört ett system vid utredning av terrorbrott där hemliga domare fattar viktiga beslut om till exempel säkerhetspolisens arbete. Det skriver Jyllands-Posten idag.

Systemet kritiseras hårt av många advokater som anser att det sätter rättssäkerheten ur spel.

Bland annat har en hemlig domare använts i utredningen av de fyra män från Sverige som misstänks ha planerat terrorbrott i Danmark.

Det handlar om utvalda fall som utreds av den danska säkerhetspolisen, PET, där namnen på såväl domstol som domare hålls hemliga.

Tvärt emot Danmarks tidigare princip om att domare ska kunna stå för sina beslut offentligt och att namnen därför ska stå utskrivna i deras domar och beslut.

Ett aktuellt exempel är de fyra män från Sverige som på fredag ställs inför rätta misstänkta för att ha planerat en attack mot den danska tidningen Jyllands-Postens redaktion i centrala Köpenhamn.

Där har en hemlig domare vid en hemlig domstol gett säkerhetspolisen rätt att telefonavlyssna, inspelningar som nu är centrala bevis.

Hemlighetsmakeriet kritiserats hårt av många advokater eftersom systemet betyder att de terroranklagade inte kan få reda på hur uppgifterna har hämtats in - till exempel om de blivit avlyssnade på olagliga grunder säger en av svenskarnas försvarsadvokater Kåre Traberg Schmidt.

– Om jag inte kan kontrollera varifrån uppgifterna kommer så vet jag ju inte om säkerhetspolisen har hittat på saker. Och det gör mig osäker, säger han till Danmarks Radio.

Enligt den danska domarföreningen har systemet med hemliga domare funnits i minst tio år.

Hur många hemliga domare det finns eller hur som utses vet man inte på domarföreningen, men ordföranden Mikael Sjöberg säger till Jyllands-Posten att åtminstone Köpenhamns tingsrätt och några andra tingsrätter har sådana här avdelningar med särskilt utsedda domare.