Kritik mot polisinsats med varningsskott vid bråk

Polisen får kritik för sin insats vid ett regimtroget eritreanskt möte igår kväll i en förort till Stockholm. Uppgifterna om att polisen attackerats tillbakavisas.

Motståndare till Eritreas regim som hade samlats utanför lokalen kördes iväg flera mil av polisen.

Polisen hävdar att de hade angripit patrullerna med flaskor och stenar. Men detta stämmer inte, menar regimmotståndaren Azahar Habbos, en av dem som fördes bort.

– Vi var lugna och hade dialog med polisen, men plötsligt tog de oss och det tycker jag är jävligt dåligt, säger Azahar Habbos.

Det var den eritreanska regimens ungdomsförbund som arrangerade festen i en lokal vid ett torg i Husby i nordvästra Stockholm.

 Ett 50-tal regimkritiker hade samlats utanför och försökte ta sig in men nekades. Enligt Niklas Matsson, stationsbefäl vid Västerortspolisen, gick ungefär tjugo av dem plötsligt till attack mot patrullerna utanför festlokalen.

– Det eskalerade till att de började kasta sten och glasflaskor mot polispatrullen. De blev så svårt trängda att de skjuter ett varningsskott, säger han.

Enligt Alazar Habbos en av de regimkritiker som var där stämmer inte polisens version av vad som hände. Han hörde skottet och förstod att det var bråkigt någonstans på torget, men ingen av regimmotståndarna vid ingången till lokalen gick till attack mot polisen.

--  De sköt pistol i luften och då rörde vi oss bakåt. Det var ungdomar där ikring, men det var ingen av oss, säger han.

Vem det nu än var som gick till attack mot polisen så togs beslutet att bussa iväg Alazar och femton andra av de regimkritiska eritreanerna. Färden gick norrut och slutade på en busshållplats strax söder om Norrtälje, sju mil bort.

– Vi förtjänar inte det när vi haft en bra dialog, säger Alazar Habbos, som är mycket kritisk till polisens agerande.

Efter att ha utrett saken nu under dagen säger Västerortspolisen att det inte är klarlagt vem som angrep polisen igår.

Förklaringen till att regimkritikerna fördes bort var enligt polisen att de ska ha haft planer på att förstöra den regimtrogna tillställningen.