Fortsatt oro för småhusbranschen

Det säljs allt färre småhus och oron i småhusbranschen fortsätter. För fyra år sedan såldes 10 000 nyproducerade småhus i Sverige. Branschorganisationen Trä- och möbelföretagens, TMF, senaste prognos i januari pekade på runt 5 000 i år, uppger SVT:s Rapport.

Oron inom småhusbranschen fortsätter. På bara några år har försäljningen av nyproducerade småhus halverats.

För fyra år sedan såldes 10 000 nyproducerade småhus, uppger SVT:s Rapport. Branschorganisationen Trä- och möbelföretagens (TMF) senaste prognos i januari pekade på runt 5 000 i år.

För årets två första månader har orderingången gått ned 30 procent. Fortsätter det i den takten kan årets resultat hamna på 4 000, enligt Leif G Gustafsson, vd för TMF.

– Men vi kommer med en ny prognos om två veckor. Vi kommer sannolikt att ligga kvar på den prognos vi lade i januari, säger han till TT.

– Vi kan skönja att det verkar ha börjat bottna även om det ännu inte syns i orderböckerna. Det är några som säger att det känns som om det svänger uppåt lite grann. Vi vill inte vara alltför negativa i prognosen, fortsätter han.

Enligt Gustafsson är det tillverkarna som producerar billigare småhus som känner att orderingången svänger lite uppåt.

Nedgången i försäljningen förklaras bland annat med den ekonomiska krisen i Europa.

– Dessutom kom bolånetaket. Det är definitivt en av de viktigaste orsakerna till att orderingången tagit tvärstopp, säger Leif G Gustafsson.

Ekot/TT