Svenskarna handlar rekordmycket kosmetika

1:41 min

Försäljningen av kosmetik och hygienprodukter är rekordhög. Förra året handlade vi svenskar produkter för drygt 14 miljarder kronor – en ökning med 30 procent på tio år. Många köpare är unga flickor.

– Jag handlar rätt så mycket. Jag sminkar mig varje dag, med i alla fall mascara, säger Angelica Lindeberg.

Förra året handlade vi kosmetika och hygienprodukter – som hudkräm, hårfärg, tvål och smink – för 14 miljarder kronor, motsvarande 1 500 kronor per person. Det är lika mycket som våra tandläkarbesök kostade i genomsnitt förra året.

På tio år är ökningen 30 procent, något som innebär att vi nu ligger på genomsnittet inom EU, säger Olof Holmer, som är vd för branchorganisationen Kemisk-Tekniska leverantörförbundet.

– Den största förklaringen till ökningen är egentligen att man har valt inte fler produkter, utan något mer exklusiva produkter. Sedan finns det ett antal trender också där man kan tala om volymsökningar. Det är bland annat hudvård för män, munskölj och vi har också sett en enorm ökning i det vi kan kalla för spaindustrin.

För företagen är den ökade försäljningen viktig, men på Naturskyddsföreningen menar de att det kan få stora konsekvenser för miljön, med mer utsläpp av cancerogena och hormonstörande ämnen.

Olof Holmer säger att de följer de regler som finns kring innehåll, men att om utsläppen är stora kan det ju påverka naturen.

På Medborgarplatsen i Stockholm står Angelica Lindeberg med två vänner. En liten bit bort kan vi se affischer som gör reklam för veckomagasin som pryds av välsminkade kvinnor. Och det, och annan reklam, som främst vänder sig till unga, menar Olof Holmer kan vara en bidragande orsak till att försäljningen gått upp.

Angelica Lindeberg har märkt att det är allt fler som sminkar sig i dag. 

– Ja, jag tycker det har blivit rätt mycket i de yngre åldrarna och det tycker jag är fel. För man ska inte börja för tidigt, för då förstörs huden snabbare också.